eur:
393.13
usd:
367.32
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Washington aggódik szövetségesei összecsapása miatt

Washington aggódik szövetségesei összecsapása miatt

Az Egyesült Államok nyugalomra intette szövetségeseit, miközben fokozódik az észak-iraki olajközpont, Kirkuk körüli feszültség. Az iraki kormányerők hétfőn elfoglalták a várost és a körülötte található olajlétesítmények és másik fontos városból is kiszorították a korábban velük szövetséges kurd erőket.

Nem sok jóra számítottak, ezért inkább elmenekültek – a vegyes etnikumú Kirkukból a kurd lakosok valóságos exodusa indult meg, amikor hétfőn világossá vált, hogy az iraki kormányerők vissza akarják foglalni az olajközpontot és a város körüli létesítményeket.

Hiába harcoltak egymással szövetségben a kurdok és az iraki kormányerők és szabadították fel a kurdok a várost az Iszlám Állam uralma alól,

ezúttal lövöldözés, majd meghátrálás lett a vége.

A hadsereg páncélosokkal és harci járművekkel érkezett és ezekkel már nem tudtak szembeszállni a kurd pesmerga erők.

A kormányhadsereget három héttel a kurdok népszavazása után küldték északra – a referendumon a lakosok döntő többsége az észak-iraki régió teljes függetlenségére szavazott.

Kirkuk ugyan nem tartozik a kurd régióhoz, de az ottani kurd lakosokat is megszavaztatták. A várost magénak akarják a kurdok és a központi hatóságok is. Bár a kurd lakosok többségben vannak, jelentős számú arab és turkomán is él Kirkukban.

Miközben a bagdadi kormány törvénytelennek nevezte a népszavazást, addig a kurd autonómia vezetése azt hangoztatta, hogy az a népakarat jogos kifejezése.

Közben jelentések érkeztek arról, hogy a kormányt támogató egyik milícia elfoglalta a szintén a régióban található Szijar városát. Tudósítások szerint a kurdok nem tanúsítottak ellenállást és harc nélkül visszavonultak.

Az Egyesült Államok közben jelezte, „nagyon aggódik a Kirkuk körüli erőszak miatt”. „Támogatjuk az iraki alkotmánynak megfelelő, békésen megvalósított közös adminisztrációt a regionális és központi hatóságok között” – mondta az amerikai külügyi szóvivő.

A hivatalos Washington szerint „még mindig sok a teendő az Iszlám Állam legyőzésért folytatott harcban” és ezért párbeszédre sürgette a feleket.

John McCain republikánus szenátor az amerikai felsőház Fegyveres Erők Bizottságának elnöke ugyanakkor figyelmeztette az iraki kormányerőket: nem vethetnek be Amerikától kapott fegyvereket a kurdok ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Mire számíthatunk ma a tőzsdéken?

Mire számíthatunk ma a tőzsdéken?

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban indulhat a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti, reggel a KSH friss kereseti adatokat közöl, külföldön pedig a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×