eur:
389.35
usd:
362
bux:
68083.81
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Németországban élő törökök fele nem dolgozik

A Németországban élő törökök fele nem dolgozik

Közel 3 és fél millióra teszik a németországi törökök létszámát, akiknek csaknem 50 százaléka nem áll hivatalos munkaviszonyban – mutatta ki az Európai Unió statisztikai hivatala.

Törökország munkaképes lakosságának 43 százaléka – tehát a 15 és 64 év közötti nők és férfiak csaknem fele – nem rendelkezik szakmával, és munkanélküliként sincs bejegyezve.

Az Eurostat adatai szerint ez az arány a Németországban letelepedett törökök esetében még ennél is magasabb, ugyanis

közel minden második aktív korban lévő török nem áll hivatalos munkaviszonyban.

A felmérés szerint ez semmiképpen sem magyarázható az esetleges érdektelenséggel, vagy lustasággal, hanem részben az elsöprő többségben mohamedán vallású törökök konzervatív beállítottságával, amelyből egyenesen következik, hogy a nők feladata a gyereknevelés és férjük igényeinek kielégítése.

Amíg a német nők kétharmada rendelkezik állandó munkahellyel, a török asszonyok alig 30 százaléka vállal állást,

viszont – mint ahogy az Eurostat tanulmányából kitűnik – körükben lényegesen magasabb a szülések aránya.

A férfiak esetében a kenyérkeresést illetően fontos szerepet játszik a feketemunka, amely után ugyan nem fizetnek egy fillér adót sem, de társadalombiztosítási járulékot sem, így nyugdíjra sem számíthatnak.

A Németországban élő törökök fele nem dolgozik

Mivel pedig hivatalos jövedelmük nincs, a legalacsonyabb betegbiztosítási járulékot fizetik, amely azonban kiterjed népes családjuk valamennyi tagjára. Ez a beállítottság összefügg a Törökországban igencsak magas arányú árnyékgazdasággal.

A linzi egyetem idevonatkozó tanulmányából kitűnik, hogy

Törökország nemzeti össztermelésének csaknem egyharmadát az árnyékgazdaság teszi ki,

még az Európai Unió tagállamaiban az átlag 10 százalék.

A felmérést vezető Friedrich Schneider gazdasági szakértő kifejtette: ez a viszonylag magas uniós arány főleg abból fakad, hogy Olasz- és Görögországban is elterjedt a feketemunka, míg az Alpoktól északra fekvő EU-tagállamokban az árnyékgazdaság aránya erősen elmarad a 10 százalék mögött.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×