eur:
394.26
usd:
370.42
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Ha kell, elsülhet a csehek fegyvere

Csehországban a jövőben a fegyvert törvényesen tartók szükség esetén várhatóan használhatják fegyverüket a terroristák ellen. Milan Chovanec szociáldemokrata belügyminiszter alkotmánymódosító javaslatát jóváhagyta a cseh parlament alsóháza.

A belügyminiszter indoklása szerint az aktív és gyors védelem csökkentené a támadók esélyeit a sikerre.

A tárcavezető szerint azok a polgárok,

akiknek van törvényes fegyvertartási engedélyük, a fegyverhasználat lehetővé tételével hozzájárulhatnának Csehország belső biztonságához,

rendjéhez és területi egységéhez. A cseh kormány olyannyira nem ért egyet az Európai Unió megszigorított fegyvertartási irányelveivel, hogy azokat az Európai Bíróságon is megtámadja.

A cseh alsóházban a jelen lévő 168 képviselő közül 139-en szavazták meg a fegyverhasználatra vonatkozó alkotmánymódosító javaslatot. A jogszabály előterjesztői szerint el kell ismerni a fegyvertartási engedéllyel rendelkező cseh állampolgárok jogát ahhoz, hogy szükség esetén fegyverrel védhessék meg saját életüket, egészségüket és vagyonukat.

Ahhoz, hogy a módosító javaslat hatályba lépjen, még a szenátus jóváhagyására is szükség van, illetve Miloš Zeman köztársasági elnöknek is el kell látni azt kézjegyével. Az államfő azonban már korábban jelezte, hogy egyetért az előterjesztéssel.

Ha kell, elsülhet a csehek fegyvere

Roman Váňa, az alsóház biztonsági bizottságának elnöke hangsúlyozta, hogy Csehország a hatodik legbiztonságosabb ország a világon. „A fegyvertartásra és fegyverhasználatra vonatkozó törvényeink jók, és az engedélyek megszerzését felügyelő rendszerünk is átdolgozott. Ezzel gondja csak az Európai Uniónak van, amely igyekszik fegyverteleníteni a lakosságot” – jegyezte meg a bizottsági elnök. Jana Černochová, a bizottság alelnöke mindehhez hozzátette:

„Az ország fegyveres erői nem lehetnek ott mindig és mindenhol, hogy megvédjék az állampolgárokat.”

A hivatalos belügyi kimutatások szerint a 10,5 milliós Csehországban több mint 300 ezer embernek van fegyvertartási engedélye.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×