eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
A monarchia idején is eddig tartott az út Zágrábból Bécsbe

A monarchia idején is eddig tartott az út Zágrábból Bécsbe

Kolinda Grabar-Kitarović horvát köztársasági elnök a Balti-, az Adriai- és a Fekete-tenger menti közép-európai országok szorosabb energetikai, digitalizációs és infrastrukturális lehetőségeiről beszélt Pozsonyban a Globsec biztonságpolitikai fórumon. A visegrádi országok mellett Romániát és Bulgáriát érintő projektről már tavaly egyeztetett Andrej Duda lengyel államfővel.

Az elképzelés célja, hogy

a térség megerősítésével összekössék a három tengert, mindenekelőtt a közlekedés terén.

Az elgondolást a visegrádi négyek, a balti államok, valamint Románia és Bulgária is támogatja.

„Három tenger, a Balti, az Adriai és a Fekete összekötéséről lenne szó úgy, hogy megerősítsük ezt a térséget. A berlini fal leomlása óta, amikor elkezdődött Európa újraegyesítése, csak a keleti és nyugati kapcsolatok kiépítése volt a fontos, emellett megfeledkeztek az északi és a déli vonal megerősítéséről, tehát a közép-európai államok közti kapcsolatok megszilárdításáról” – fogalmazott a horvát köztársasági elnök.

Az államfő úgy gondolja, mindenekelőtt a szárazföldi és a légi közlekedés modernizációjára van szükség ebben a régióban.

„Ma ugyanannyi ideig tart vonattal eljutni Zágrábból Bécsbe, mint az Osztrák-Magyar Monarchia idején.

Ezért szükséges a modernizáció. Mintegy 400 ezer szlovák állampolgár utazik le évente az Adriai-tengerhez, ezért az Adria a szlovákok tengere is, fontos tehát, hogy az oda vezető utat a lehető legrövidebb időn belül meg tudják tenni a turisták” – hangsúlyozta a horvát államfő.

A monarchia idején is eddig tartott az út Zágrábból Bécsbe

Az energetikai infrastruktúra fejlesztése szintén az elképzelés része. Kolinda Grabar-Kitarović ezzel kapcsolatban megemlítette, Krk szigetén szükséges lenne egy cseppfolyós földgáz tárolására alkalmas hűtőtartály felépítése, melyet a Lengyelországban és Litvániában működő hűtőtartályokkal köthetnének össze. Ugyanilyen fontosnak tartja a Magyarország és Ukrajna közti gázfolyosó létrejöttét, amellyel növekedne az energetikai függetlenség, és csökkenhetnének az energiaárak.

A horvát államfő ugyanakkor megjegyezte, hogy a „három tenger” nevet viselő elképzelés egyelőre nem formális jellegű, s

az együttműködés azon a 12 országon fog múlni, melyek földrajzilag érintettek.

„Hogy ez a projekt sikeres legyen, szükséges, hogy évente valamelyik országban tartsunk egy csúcstalálkozót” – jegyezte meg a horvát elnök, kiegészítve azzal, hogy az első ilyen találkozót idén július 6-7-én tartják a lengyelországi Wrocławban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×