INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

tudósítóink

balti-tenger

adriai-tenger

fekete-tenger

diplomácia

nemzetközi kapcsolatok

A monarchia idején is eddig tartott az út Zágrábból Bécsbe

A monarchia idején is eddig tartott az út Zágrábból Bécsbe

Infostart

Kolinda Grabar-Kitarović horvát köztársasági elnök a Balti-, az Adriai- és a Fekete-tenger menti közép-európai országok szorosabb energetikai, digitalizációs és infrastrukturális lehetőségeiről beszélt Pozsonyban a Globsec biztonságpolitikai fórumon. A visegrádi országok mellett Romániát és Bulgáriát érintő projektről már tavaly egyeztetett Andrej Duda lengyel államfővel.

Az elképzelés célja, hogy

a térség megerősítésével összekössék a három tengert, mindenekelőtt a közlekedés terén.

Az elgondolást a visegrádi négyek, a balti államok, valamint Románia és Bulgária is támogatja.

„Három tenger, a Balti, az Adriai és a Fekete összekötéséről lenne szó úgy, hogy megerősítsük ezt a térséget. A berlini fal leomlása óta, amikor elkezdődött Európa újraegyesítése, csak a keleti és nyugati kapcsolatok kiépítése volt a fontos, emellett megfeledkeztek az északi és a déli vonal megerősítéséről, tehát a közép-európai államok közti kapcsolatok megszilárdításáról” – fogalmazott a horvát köztársasági elnök.

Az államfő úgy gondolja, mindenekelőtt a szárazföldi és a légi közlekedés modernizációjára van szükség ebben a régióban.

„Ma ugyanannyi ideig tart vonattal eljutni Zágrábból Bécsbe, mint az Osztrák-Magyar Monarchia idején.

Ezért szükséges a modernizáció. Mintegy 400 ezer szlovák állampolgár utazik le évente az Adriai-tengerhez, ezért az Adria a szlovákok tengere is, fontos tehát, hogy az oda vezető utat a lehető legrövidebb időn belül meg tudják tenni a turisták” – hangsúlyozta a horvát államfő.

A monarchia idején is eddig tartott az út Zágrábból Bécsbe

Az energetikai infrastruktúra fejlesztése szintén az elképzelés része. Kolinda Grabar-Kitarović ezzel kapcsolatban megemlítette, Krk szigetén szükséges lenne egy cseppfolyós földgáz tárolására alkalmas hűtőtartály felépítése, melyet a Lengyelországban és Litvániában működő hűtőtartályokkal köthetnének össze. Ugyanilyen fontosnak tartja a Magyarország és Ukrajna közti gázfolyosó létrejöttét, amellyel növekedne az energetikai függetlenség, és csökkenhetnének az energiaárak.

A horvát államfő ugyanakkor megjegyezte, hogy a „három tenger” nevet viselő elképzelés egyelőre nem formális jellegű, s

az együttműködés azon a 12 országon fog múlni, melyek földrajzilag érintettek.

„Hogy ez a projekt sikeres legyen, szükséges, hogy évente valamelyik országban tartsunk egy csúcstalálkozót” – jegyezte meg a horvát elnök, kiegészítve azzal, hogy az első ilyen találkozót idén július 6-7-én tartják a lengyelországi Wrocławban.

Kapcsolódó hang

A monarchia idején is eddig tartott az út Zágrábból Bécsbe
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018