eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Putyint puhítgatná a bajor kormányfő

Putyint puhítgatná a bajor kormányfő

Ismét Oroszországba látogat a héten a bajor miniszterelnök. Horst Seehofer az év elején már járt Moszkvában, ezúttal azonban Szentpétervárott találkozik Vlagyimir Putyin elnökkel. A bajor kormányfő a múlt hét második felében Kijevben folytatott megbeszéléseket és utalt arra, hogy az ukrajnai válság megoldása érdekében megpróbál közvetíteni Moszkva és Kijev között.

Az orosz elnök a nyár elején évről-évre nemzetközi gazdasági találkozót rendez szülővárosában, Szentpétervárott.

A hét közepén megnyíló értekezleten Németországot a bajor miniszterelnök fogja képviselni.

Noha alkotmányos feladatköre szinte kizárólag Bajorország ügyeinek intézésére jogosítja fel, Horst Seehofer rendszeresen külpolitikai szerepet is felvállal, így idén immár második alkalommal utazik Oroszországba.

A szentpétervári gazdasági konferenciára – mintegy kifogva a szelet az úttal kapcsolatos esetleges berlini bírálatok vitorlájából, - a bajorországi vállalatok érdekében jelentkezett be, de már a múlt hét végén tett kijevi tárgyalásai során is utalt arra, hogy

közvetítési szándékai is vannak az ukrán válság megoldására.

Erre szinte felkérte Seehofert mind Porosenko elnök, mind pedig Groiszman kormányfő.

Válaszában a bajor miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyin elnökkel tervezett tárgyalásait illetően már egyeztetett a kancellárral és a külügyminiszterrel, tehát amikor

Szentpétervárott ismét síkra száll a minszki megállapodás betartása érdekében,

ez az álláspont tökéletesen megegyezik Berlin politikájával.

Megfigyelők egybehangzó véleménye szerint Oroszország gazdasági élete ismét fejlődésnek indult, a konjunktúra lendületét azonban visszafogják az ukrán válság miatt életbe léptetett nyugati szankciók.

Horst Seehofer ezen a héten főleg azért igyekszik majd Vlagyimir Putyint a Minszkben aláírt vállalásainak megvalósítására ösztönözni, hogy előmozdítsa az évek óta húzódó ukrán válság megoldását.

Ez maga után vonná a Moszkvával szemben foganatosított megtorló intézkedések feloldását, egyben pedig komoly ösztönzést adna az Oroszországgal folytatott nemzetközi kereskedelem fellendítésére.

Alighanem ezért fogadta el az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres is az orosz államfő meghívását a hét közepén kezdődő nemzetközi gazdasági találkozóra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×