eur:
393.09
usd:
367.05
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Ebül bánnak a kutyákkal a szlovák tenyésztők

Szlovákia az illegális kutyatenyésztők paradicsoma – ezzel a címmel mutatott be a közelmúltban a flamand VRT közszolgálati televízió egy dokumentumfilmet, melyben egy belga újságírókból álló stáb a szlovákiai kutyatenyésztők által elkövetett szabályellenességekről rántja le a leplet.

A Közép- és Kelet-Európából származó kutyakölyköknek egyre rosszabb a hírük Belgiumban. A mit sem sejtő belga vásárlók sok esetben olyan alomból kapnak kiskutyát, melynek gazdáját csupán a nyereségvágy hajtja, az apró négylábúak egészsége és az eladásukkal járó adminisztratív kötelességek már kevésbé foglalkoztatják őket.

Ebül bánnak a kutyákkal a szlovák tenyésztők

A belga tévések egy Érsekújvárhoz közeli

tenyésztőnél készítettek rejtett kamerás felvételeket,

hogy igazolják, nincs minden rendben a szlovákiai kutyakereskedőkkel.

Hans Bonting belga oknyomozó újságíró és csapata személyesen ment el az egyik legnagyobb szlovákiai exportőrhöz, ahol az ott dolgozó fiú azt mondta, hogy a kiskutyák papírjain más számot tüntetnek fel, mint ami a valós életkoruk.

„Ez illegális tevékenység. A törvények azonban szigorúak, mivel ilyen esetben felütheti fejét a veszettség” – jegyezte meg a belga riporter.

A stáb a forgatás során filmre vette, a gyakorlatban hogyan is működik mindez Szlovákiában.

Egyikük megvásárolt egy hathetes mopsz kölyköt, melynek oltási bizonyítványa és egyéb papírjai sem voltak. Ezt követően

maguk oltatták be a kölyköt, és minden gond nélkül kivitték Belgiumba,

anélkül, hogy megvárták volna az oltás időpontjától számított kötelező három hét leteltét.

Boris Bartoš pozsonyi állatorvos szerint erre azért lett volna szükség, mert 21 nap kell ahhoz, hogy az állat szervezete ellenanyagot termeljen, addig nem képes ellenállni a veszettségnek.

Az újságírók tehát maguk is megszegték a törvényt azért, hogy szemléltessék, milyen könnyen hágják át a szabályokat a szlovákiai tenyésztők.

A kutyakölykökkel való kereskedés ellenőrzése Szlovákiában az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hivatal feladata.

Jozef Bíreš, a hivatal igazgatója

elismerte, tudnak az úgynevezett kutyamaffia tevékenységéről, de egyelőre meg van kötve a kezük,

és képtelenek megállítani azt.

Az állami állatorvosok csak a legális kereskedőket és fuvarokat tudják ellenőrizni.

Szlovákiából évente hivatalosan mintegy 60 ezer kutyakölyköt szállítanak külföldre. A Sloboda zvierat nevű állatvédő szervezet szerint a valós szám akár ennek a duplája is lehet.

Az állam törvénymódosítással igyekszik elejét venni a visszaéléseknek, a javaslaton jelenleg is dolgoznak a törvényhozók.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×