eur:
390.42
usd:
358.84
bux:
72940.89
2024. július 19. péntek Emília

Eldurvult a kampány a francia elnökválasztás küszöbén

Hisztérikus politikai hangulatban készülnek a franciák az elnökválasztások vasárnap sorra kerülő második fordulójára annak ellenére, hogy a felmérések Emmanuel Macron nagyarányú győzelmét vetítik előre.

Bár a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Emmanuel Macron vasárnap 63 százalékkal nyeri meg az elnökválasztásokat Marine Le Pen-nel szemben,

a francia értelmiség, a művészvilág és a média jelentős része szerint fasiszta veszély van Franciaországban.

Állításuk szerint fennáll a veszély, hogy a szélsőjobb jelöltje valahogyan mégis győzelmet arathat.

Ez a legtöbb elemző szerint virtuálisnak minősített lehetőség az elmúlt napokban a közélet egyre erőteljesebb hiszterizálásához vezetett.

Neves művészek, értelmiségiek és egyéb szereplők tettek közzé ünnepélyes felhívásokat, melyekben a választókat Emmanuel Macron melletti szavazásra buzdítják.

A hisztéria része az is, hogy

a Le Pen-t támogatókkal szemben valóságos boszorkányüldözés tört ki.

A szélsőjobb jelöltje mellé beálló, az első fordulón a szavazatok 4,7 százalékát megszerző, magát szociális gaullistának valló Nicolas Dupont-Aignan-t például több művész elképesztően vulgáris szavakkal támadta, egy baloldali humorista pedig a politikus édesanyjának néhány napja bekövetkezett halálán viccelődött.

De a Marine Le Pen leendő miniszterelnökeként megjelölt Dupont-Aignan-t adminisztratív módon is „zaklatják”: az egyik miniszter hirtelen rájött, hogy a politikus által vezetett városban gondok vannak a szociális lakások elosztása körül.

A hangulat eldurvulásához egyébként nagymértékben hozzájárult a szerda este a két jelölt között megtartott, a legtöbb vélemény szerint „rendkívül durvára és erőszakosra” sikeredett televíziós vita is.

A több mint két órás eszmecsere során Marine Le Pen valósággal ráborította az asztalt Emmanuel Macronra, aki a politikai elemzők szerint férfiasan állta a sarat és végül győztesen került ki a vitából.

A fasiszta veszélyt emlegetők most azokat a választókat győzködik, egyesek szerint fenyegetik, akik vasárnap otthon maradnának,

vagy úgynevezett fehér szavazásra készülnek. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az érintettek részt vesznek ugyan a szavazáson, de üres borítékot dobnak majd az urnákba. Ezeket a voksokat egy 2014-es törvénymódosításnak köszönhetően külön kell számolni, igaz, azoknak nincs hatásuk a választások végeredményére.

A hisztéria ellen néhány kiegyensúlyozottabb értelmiségi már hetek óta fölemelte a szavát.

A baloldali Michel Onfrey filozófus például „különös perverziónak” nevezte azt a tényt, hogy a politikai és médiaelit harminc éve „táplálja” a Le Pen jelenséget azért, hogy a különböző választások közeledtekor annál inkább diabolizálni tudja azt, ami szerinte rendre a valódi viták elkerüléséhez vezet.

Mások azt hangsúlyozzák, hogy amennyiben a Nemzeti Front és vezetői valóban fasiszták, úgy a pártot be kellene tiltani, ahelyett, hogy riogatnának vele.

A vasárnapi fordulót tehát egészen biztosan Emmanuel Macron nyeri meg. A június 11-én és 18-án megtartandó parlamenti választások viszont számos elemző szerint politikai földrengést eredményezhetnek.

Úgy vélik, az eddigi bal-jobboldali megosztottságot a következő években egyre inkább a globalizációt és az európai föderalizmust támogatók, illetve a nemzeti szuverenitáshoz ragaszkodók közötti szembenállás válthatja fel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk

Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Egy informatikai hiba okoz tömeges leállásokat világszerte. Több országban repülőtereken, bankokban, kórházakban és a médiában is problémákat jelentettek. Egy kiberbiztonsági cég egyik frissítése okozta a hibát, a hatásai pedig napokig, sőt, akár hetekig is tarthatnak – mondta az InfoRádióban Koi Tamás, a HWSW informatikai szakportál újságírója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Lángokban áll a legendás orosz fegyvergyár, visszautasította Zelenszkij felvetését a német kancellár – Háborús híreink pénteken

Lángokban áll a legendás orosz fegyvergyár, visszautasította Zelenszkij felvetését a német kancellár – Háborús híreink pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a BBC-nek adott interjújában elismerte, hogy amerikai elnökké választása esetén nehéz lesz együtt dolgozni Donald Trumppal, de Ukrajna fel van készülve erre. A CNN értesülése szerint Zelenszkij és Trump telefonon fog beszélgetni egymással pénteken. Felvételek szerint kigyulladt a Jekatyerinburgban található Uraltranszmash katonai ipari komplexum, amely az egyetlen olyan vállalkozás Oroszországban, amely önjáró tarackokat gyárt. Olaf Scholz német kancellár azt mondta, szóba sem jöhet, hogy Németország még az ukrán légtérben lőjön le orosz rakétákat, ahogy ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×