eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Trump: ha Kína nem segít, egyedül kezeljük Észak-Koreát

Trump: "ha Kína nem segít, egyedül kezeljük Észak-Koreát"

Ha Kína nem segít, akkor Amerika egyedül kezeli Észak-Korea nukleáris fenyegetését. Ezt üzente Donald Trump amerikai elnök Pekingbe a kínai elnök hivatalos amerikai látogatása előtt.

Amerika a kereskedelem korlátozásával kényszerítheti Kínát, hogy

zabolázza meg kiszámíthatatlan szomszédját,

Észak-Koreát – erre utalt Donald Trump amerikai elnök néhány nappal azelőtt, hogy floridai nyaralóhelyén fogadná Hszi Csin-ping kínai elnököt.

Trump úgy fogalmazott, hogy Washington „egymaga léphet fel Észak-Korea rakéta- és nukleáris programjával szemben, ha erre lesz szükség”.

Kommentátorok szerint a világ másik nagy kereskedelmi hatalmának és széndioxid-kibocsájtójának elnökével folytatott találkozó előtt elhangzott megjegyzéssel nyomást akart gyakorolni vendégére.

„Kínának nagy befolyása van Észak-Koreára. Kína el fogja dönteni, segít nekünk Észak-Korea kérdésében vagy sem. Ha igen, az nagyon jó lesz Kínának, ha nem, akkor az nem lesz jó senkinek”. A megjegyzés ezúttal nem a Twitteren jelent meg, hanem a Financial Timesban.

A lap riportere a vasárnapi interjúban felteszi a kérdést: mi motiválhatja Kínát. Amire Trump válasza ez: „A kereskedelem. Minden a kereskedelemről szól”.

Hajlandó lenne-e egy olyan nagy alkura, hogy Amerika visszavonja katonáit Dél-Koreából, cserébe azért, hogy Kína nyomást gyakoroljon az északiakra? – szólt egy másik kérdés.

„Nos, ha Kína nem oldja meg Észak-Koreát, majd mi megtesszük.

Ennyit mondok.”

Kína az utóbbi időben a korábbiaknál sokkal határozottabban Phenjan értésére adta nemtetszését, de nem világos, hogy Peking hajlandó-e olyat lépni, ami destabilizálja a rezsimet és menekültek millióit indíthatja meg határai felé.

Az sem világos, hogy mit tehet az Egyesült Államok egyedül azért, hogy eltérítse Észak-Koreát annak fenyegető atomprogramjától, illetve az egyre távolabb repülő interkontinentális rakéták fejlesztésétől.

Phenjannal szemben már mindenféle létező nemzetközi szankciót bevezettek és Trump új ötlete az lehet, hogy Kínát bünteti, amiért az nem lép fel keményebben szomszédja ellen. De vajon jó lenne-e a Dél-Koreát védő Amerikának a kínaiak megerősödött befolyása Észak-Koreában? A sztálinista ország eddig egyfajta ütköző zóna volt a két nagyhatalom között.

Név nélkül nyilatkozó amerikai források szerint Trump nem zárja ki a „megelőző” katonai csapásokat Phenjannal szemben – a Fehér Ház azonban nem volt hajlandó kommentálni ezt a lehetőséget.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×