eur:
392.15
usd:
366.29
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A genfi autószalonon jelenthetik be az Opel felvásárlását

A Citroen és Peugeot gépkocsikat gyártó francia PSA konszern a jelek szerint már a jövő hónap elején esedékes genfi autószalon előtt át akarja venni az amerikai General Motors európai érdekeltségeit, így az Opelt és a Nagy-Britanniában előállított Vauxhallt.

Egyelőre nem hozták nyilvánosságra a vételárat, de jól értesült források szerint az inkább szimbolikus összegben az utolsó pillanatban fognak megegyezni. A PSA konszern vezérigazgatója biztosította a kancellárt, hogy nem tervezi a Németországban működő Opel-gyárak létszámának csökkentését.

Az új személygépkocsik alighanem legtekintélyesebb világméretű seregszemléjére, az évről évre március elején megrendezett genfi autószalon nyújt lehetőséget. Így nem meglepő, hogy az eddig a Citroen és a Peugeot gépjárműveket gyártó francia PSA konszern Genfben már az Opel műhelyeiből kikerülő Mokka és az elektromos árammal hajtott Ampera típusokkal a saját kiállítótermében akar bemutatkozni.

Ehhez azonban szüksége lesz az amerikai General Motors-szal a cég európai érdekeltségeinek átvételét megpecsételő üzleti szerződés megkötésére. A Frankfurter Allgemeine Zeitung úgy értesült, hogy az inkább szimbolikus árban az utolsó pillanatban fognak megállapodni, ami mindenképpen a genfi autószalon megnyitása előtt meg fog történni.

Vitás kérdést jelenthet a General Motors megrendeléséből készülő Insignia márkák elszámolása, ami utalhat az Opel közel 1200 alkalmazottat foglalkoztató szentgotthárdi telephelyének jövőjére is, ugyanis az Insigniába kerülő másfélliteres turbó benzinmeghajtású motorok sorozatgyártását a napokban kezdték meg Szentgotthárdon.

A PSA konszern vezérigazgatója, Carlos Tavares már a múlt évben utalt arra, hogy a vezetése alatt álló konszern mindenképpen fel akar zárkózni a legnagyobb európai autógyár, a Volkswagen mögé. Ennek érdekében átfogó reformintézkedéseket vezetett be, miután a francia állam, az egyre nagyobb nehézségekkel küzdő gépkocsiüzem részvényeinek 14 százalékát felvásárolta, mire a pekingi kormány ellenőrzése alatt álló Dongfeng cég is ugyancsak 14 százalékos arányban részvénytulajdonos lett.

Jelenleg a PSA alkalmazottainak száma megközelíti a 185 ezret. Miután a hónap elején híre ment, hogy a PSA át akarja venni a General Motorstól az Opelt, Carlos Tavares biztosította Angela Merkel kancellárt, hogy tiszteletben tartja az eddigi tulajdonos, a General Motors által 2020-ig vállalt garanciákat és nem tervezi sem a rüsselsheimi, sem pedig a kaiserslauterni, eisenachi valamint bochumi Opel-üzemek munkahelyeinek leépítését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×