eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Árnyék vetül a tűzszüneti tárgyalásokra

Újabb találkozót tartottak a szíriai tűzszünetről az Egyesült Államok távollétében Oroszország, Irán és Törökország képviselői a kazahsztáni Asztanában. A jogvédő szervezetek azonban közben arra irányították rá a figyelmet, hogy a rezsim egyik börtönében 13 ezer ellenzékit akasztottak fel.

Két héttel az első alternatív szíriai béketárgyalás után a törékeny tűzszünet betartásáról és ellenőrzéséről tartanak találkozót a kazahsztáni Asztanában a térségben befolyással bíró államok, azaz Oroszország, Irán és Törökország.

A tárgyalásokon a korábbiakhoz hasonlóan nem vesznek részt a nyugati államok. Kommentátorok arra számítottak, hogy első ízben közvetlenül is találkoznak Aszad szíriai elnök és a fegyveres ellenzéki erők képviselői. Az ellenzékiek azonban ezt ismét elutasították, arra hivatkozva, hogy a kormányhű erők megsértik a tűzszünetet.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter „áttörésnek” nevezte az asztanai találkozót, de azt mondta: nem célja helyettesíteni az ENSZ égisze alatt, Genfben tartott tárgyalásokat.

Bár az oroszok közeli kapcsolatokat ápolnak az irániakkal, ezúttal nézeteltérés támadt köztük az amerikaiak és szunnita fegyveres ellenzéket és a dzsihadistákat is támogató Öböl-országok lehetséges részvétele miatt.

Míg az oroszok a velük békülékenyebb hangot megütő Donald Trump miatt azt mondják, hogy a két ország most már képes összehangolni lépéseit és fellépni a nemzetközi terrorizmus ellen, addig az új amerikai elnök hatalomra lépésével még jobban elmérgesedett az amerikai-iráni viszony. Teherán így hevesen ellenzi Washington részvételét.

Közben az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet a mostani tárgyalások idejére időzítette jelentését, amely szerint az Aszad rezsim titokban 13 ezer ellenzékit akasztott fel a Damaszkusz határában található Szajdnaja börtönben.

A kivégzések öt éven át tartottak és a holttesteket általában kedd hajnalban tömegsírokba dobálták – állítja az Amnesty. A szervezet állítását több tucat tanúval, köztük egy túlélővel és négy börtönőrrel készült interjúkra alapozza.

Ezek az emberek arról beszéltek, hogy heti egy-két alkalommal 20-50 embert akasztottak fel a börtön alagsorában. A holttesteket ezek után egy közeli katonai kórházba vitték, ahol a halál okaként légzési rendellenességet vagy szívelégtelenséget állapítottak meg.

Mindeközben a török határhoz közel fekvő al-Bab városban bezárult az ostromgyűrű az Iszlám Állam ott ragadt harcosai körül. Az a furcsa helyzet állt elő, hogy északról a Törökország által támogatott lázadók, míg délről esküdt ellenségeik, a szíriai kormányerők vágták el területeiktől a dzsihadistákat.

Kommentátorok szerint előfordulhat, hogy a két oldal között közvetlen konfliktus is kirobbanhat, mivel a kormányerők nem akarják engedni, hogy a törökök által támogatott lázadók kezére jusson a város.

A törökökkel rokon turkomány lázadók egyik vezetője ugyanakkor azt mondta a Reutersnek: a szíriai kormánycsapatok mellett orosz katonák is részt vesznek az ostromban. „Ez elfogadható Törökország számára és ezért nem lehet összecsapás a felek között”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×