eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Moszkva megszerette a szankciókat?

Az Oroszország elleni szankciók feloldása nem kívánt hatással járna Moszkva számára. A lépés ugyanis a rubel megerősödését okozná, ami hátrányba hozná az orosz exportőröket. Így talán érthető, hogy az ukrajnai helyzet miatti szankciók kérdése fel sem merült Donald Trump és Vlagyimir Putyin elnökök első telefonbeszélgetése során.

Meglepő, de igaz: Moszkva számára nem jönne jól, ha az Egyesült Államok gyorsan feloldaná az ukrajnai válság miatt bevezetett büntetőintézkedéseket.

A Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozó közgazdászok szerint a szankció-lazítás az orosz valuta 5-10 százalékos megerősödését okozná. Ez különösen rosszul jönne az orosz exportőröknek, akik versenyhátrányba kerülnének.

Miközben a világ egy része dühösen fogadta Donald Trump bevándorlási korlátozásait, kevesebb szó esett az amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő első, szombati telefonbeszélgetéséről. Trump korábban arra utalt, hogy feloldhatja a szankciókat, sőt, a Krím-félsziget elcsatolását is elfogadná.

Putyin nem hozta fel a szankciók kérdését és nem tudni véletlenül-e, de Kelet-Ukrajnában épp az utóbbi napokban kiújultak a harcok a kijevi központi kormánnyal szembenálló lázadók és az ukrán hadsereg között.

A Barack Obama idején bevezetett amerikai szankciók azzal okozták a legnagyobb kárt az oroszoknak, hogy elzárták a nemzetközi tőkepiacoktól a nagy orosz állami cégeket, például a Rosznyefty olajvállalatot és a Szberbankot.

A rubel közben tavaly legjobb évét zárta: 2016-ban 20 százalékot erősödött, az új év első hónapjában pedig máris 2 százalékot adott hozzá értékéhez. Ennek örülhetnek az orosz turisták, de a gazdasági szereplők már kevésbé.

„Ha az ember elmegy a régiókba és megkérdezi a cégeket, hogy mitől félnek a leginkább, akkor a válasz az lesz: a szankciók feloldásától” – mondta Mihail Matovnyikov, a Szberbank vezető elemzője. „Megindul a tőkebeáramlás, megerősödik a rubel. Az orosz cégeknek szükségük van a szankciókra, hogy versenyképesek legyenek”- magyarázta a külföld számára meglepő helyzetet.

Az Orosz Központi Bank arra készül, hogy a nemzeti valuta túlzott megerősödése esetén ellenlépésként dollár-felvásárlásba kezd – mondták a Bloombergnek más orosz elemzők. A moszkvai pénzügyminisztérium már korábban közölte: februárban külföldi valuta felhalmozására szólítják fel a Központi Bankot, ha az uráli kőolaj ára eléri a hordónkénti 40 dollárt.

Szergej Narkevics, a moszkvai Promszvjazbank elemzője is arra figyelmeztetett: a rubel erősödése egyre nagyobb ellenállást vált majd ki az orosz kormányból és az exportőrökből.

Az orosz fogyasztók közben élvezik a rubel szárnyalását. Két éve megugrott az infláció és visszaesett a fogyasztás. Most viszont lefékeződött az infláció és hirtelen akciós áron lehet Apple-termékeket, IKEA-bútort és sok más cikket venni. A svéd vállalat 1800 cikket árazott le 15-20 százalékkal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×