eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Trump máris magára haragította a fél világot

Donald Trump Nagy-Britannia után más országokat is arra csábíthat, hogy kilépjenek az Európai Unióból. A londoni Timesban megjelent interjújában Trump dicsérte a távozó briteket, miközben tanácsadói azt tudakolták Brüsszelben: mely országok lépnek majd ki Nagy-Britannia után.

Néhány nappal beiktatása előtt éles szópárbajba keveredett a leendő amerikai elnök – papíron – legközelebbi szövetségeseivel.

Donald Trump EU-nagykövetjelöltje, a lelkes Brexit-párti Ted Malloch úgy jellemezte főnökét, hogy „a külpolitikában világos hajlandóságot mutat arra, hogy felborítsa az asztalt és valami mást csináljon”.

Nos, a pénteki beiktatására váró megválasztott amerikai elnök hétfőn egy kisebb vendéglőre elegendő számú asztalt borogatott fel.

A nagyhatalmak közül Kínát dühítette fel Tajvan támogatásával, és Peking közölte: ha kell, keményen reagál.

Európában pedig több megjegyzésével is sokkolta azokat az országokat, amelyek elméletileg a szövetségesei.

A német Bildnek és a londoni Timesnak – és személyesen az ismét a lapnak dolgozó, de korábban az unióból való brit kilépésért kampányoló volt brit igazságügy-miniszternek, Michael Gove-nak - adott interjújában megjegyezte: a Brexit nagyszerű dolog és Nagy-Britannia a sor elején lesz, amikor szabadkereskedelmi alkut kell kötni vele. (Ezzel Barack Obamának is üzent, aki azt mondta: a britek a sor végére kerülnek, ha kilépnek az EU-ból).

Trump ezután leteremtette a németeket: Angela Merkel hatalmas hibát követett el, amiért „illegális migránsokat” engedett be – mondta. Bírálta és súlyos vámokkal fenyegette meg a BMW autógyártót is, amiért Mexikóban is gyártana kocsikat, nemcsak az Egyesült Államokban. „Miért van az, hogy New York tele van német kocsikkal, de a németek talán egyetlen Chevrolet autót sem vesznek?” – kérdezte.

„Jobb autókat kéne gyártani” – szólt Sigmar Gabriel német alkancellár válasza.

Trump rátett még egy lapáttal, amikor „elavultnak” nevezte a NATO-t, „mert nem védte meg Európát a terrortól”. Azt is felvetette, hogy más országok is követik majd a briteket és kilépnek az unióból.

„Nem kérünk a kívülállók tanácsaiból” – mondta erre Francois Hollande francia elnök. „Európa sorsa a mi kezünkben van”- tette hozzá Angela Merkel német kancellár.

Miközben Barack Obama többszáz amerikai tengerészgyalogost küldött az Oroszországgal határos Norvégiába, a Donald Trump megválasztásának korábban örülő orosz vezetés nem fogadta lelkesen legújabb üzleti ajánlatát.

A leendő elnök felvetette, hogy eltörölheti a Moszkva elleni gazdasági szankciókat, ha Oroszország hajlandó csökkenteni atomfegyverei számát. Moszkvában azt mondták: megvárják, amíg Trump hatalomra lép és világossá válik, hogy mit akar tenni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Együttműködik Japán és Brazília

Együttműködik Japán és Brazília

A japán miniszterelnök brazíliai látogatásán a két ország megállapodott pénteken abban, hogy együttműködve fokozzák erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben és az Amazonas-vidéki esőerdők védelmében, amihez Tokió anyagilag is hozzájárul. Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés című, átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×