eur:
388.15
usd:
361.54
bux:
69071.79
2024. május 9. csütörtök Gergely
Káprázni fog Trump szeme, ha Londonba megy

Káprázni fog Trump szeme, ha Londonba megy

Immár szinte biztosra vehető a döntés, hogy a nyár folyamán hivatalos látogatást tesz Londonban Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke. Donald Trump nagy tisztelője II. Erzsébetnek. Jelenleg arról folyik vita, hogy látogatása során mondjon-e beszédet az amerikai elnök a képviselők és főrendek előtt, a Parlament Westminster termében.

Donald Trump megválasztott, és januárban beiktatandó amerikai elnökről közismert, hogy tisztelője a brit monarchiának. A Theresa May miniszterelnök asszonyhoz küldött első elnöki levelében említette, hogy néhai édesanyja, aki Skóciában született, mennyit beszélt neki II. Erzsébet királynőről. Ha a meghívást véglegesítik, örömmel utazik Londonba.

Szokás, hogy egyik-másik világpolitikai jelentőségű magas vendéget felkérik, tartson beszédet a Parlament Westminster csarnokában, képviselők és főrendek előtt. Obama elnök módot kapott erre 2011. májusi látogatása során. Udvariatlanság lenne, ha a lehetőséget nem kínálnák fel Donald Trumpnak. De az ellenzéki Munkáspárt balszárnya, élén Diane Abbot színesbőrű képviselőnővel – aki az árnyékkormány belügyminisztere –, a felkérés ellen szállt harcba. A vita még tart.

Az amerikai elnök nyári hivatalos látogatása azonban már szinte véglegesített dolog, és a királyi udvar készül Donald Trump és felesége, valamint a népes kíséret fogadására. Valószínűleg a Buckingham-palotában fognak lakni. és a windsori kastélyban adnak tiszteletükre díszvacsorát.

A milliárdos Donald Trump kedveli a pompát, a New York-i Trump Tower felhőkarcoló felső emeletein aranytól csillogó luxuslakása van. De bizonyos, hogy Windsorban lát majd egy s mást, amitől káprázhat a szeme.

A windsori kastélyt, amely eredetileg várkastély volt, a XI. század óta folyamatosan lakják a brit uralkodók, a világ egyik legnagyobb alapterületű épülete, ezer szobája van.

Míg a hivatalos látogatáson lévő államfőt vagy államfői párt a Buckingham-palota vendéglakosztályába helyezik el, a népes kíséret Windsorban kap szállást.

Így volt ez Göncz Árpád magyar köztársasági elnök hivatalos angliai útja alkalmával is. Kíséretének egyik tagja mondta el, hogy a windsori pompa és fogadtatás lenyűgöző volt, s amikor az első reggel felébredt, az éjjelszekrényen, bársonnyal bélelt tokban magas királyi érdemrendet talált, az uralkodó ugyanis kitünteti a kísérőküldöttség vezető tagjait.

A windsori vacsora pompájával nehéz versenyezni. A végtelen hosszú, káprázatos díszteremben százhatvan személyre terítik meg a mahagóni asztalt, kétezer darabból álló ezüstkészlettel, arany színű porcelánnal. A terítés két napig tart.

A vendég részéről illő viszonozni a vacsorát. Göncz Árpád annak idején a Windsorhoz közeli Marlow városka patinás fogadójába hívta meg II. Erzsébetet, amelynek a nagy ablakai arra a kivilágított hídra néznek, amelyről a budapesti Lánchidat mintázták. A királynő szinte Budapesten érezhette magát. És a kiváló vacsorát a magyar nagykövetség mesterszakácsa készítette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A kínai elnök már az Oroszlános udvarban

Katonai ceremóniával fogadták Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát csütörtökön a budai Vár Oroszlános udvarában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Próbálnak irányba állni a tőzsdék

Próbálnak irányba állni a tőzsdék

A hét első felében határozott emelkedést láttunk a tőzsdéken, bár a momentum tegnapra kissé lassult az USA-ban, és ma reggel is vegyes összkép látszik az ázsiai tőzsdéken, bár a kínai piacok kaptak egy nagyobb lökést attól, hogy a vártnál erősebb külkereskedelmi adatokat közöltek ma az import tekintetében. Eközben viszont továbbra is a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek a befektetők, a holnap ilyen szempontból itthon is kiemelten fontosnak számít, hiszen a két legnagyobb blue chip, az OTP és a Mol is pénteken hajnalban teszi majd közzé a legfrissebb számait. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti, az európai tőzsdék a kezdeti iránykeresés mérsékelt emelkedésben vannak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×