eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Putyin elengedte korrupt minisztere kezét

Oroszországban korrupciós váddal letartóztatták a gazdasági fejlesztési minisztert. Alekszej Uljukajevet azzal vádolják, hogy kétmillió dollár kenőpénzt fogadott el. Kormányforrások szerint Vlagyimir Putyin elnök tudott a nyomozásról és a tervezett letartóztatásról.

Az orosz Nyomozó Bizottság – az FBI-hoz hasonló helyi szervezet – csapott le az ország gazdasági fejlesztési miniszterére. Alekszej Uljukajevet azzal gyanúsítják, hogy kétmillió dollár kenőpénzt ellenében rábólintott egy ügyletre, amelyben az állami kézben lévő Rosznyefty olajcég 50 százalékos részt szerzett a Basnyefty nevű energiavállalatban.

1991 – az akkori szovjet elnök, Mihail Gorbacsov ellen szervezkedő puccsisták őrizetbe vétele óta - Alekszej Uljukajev a legmagasabb rangú orosz hivatalnok, akit letartóztatnak.

„Tetten értük, amikor kenőpénzt fogadott el, amit fenyegetésekkel kényszerített ki a Rosznyefty képviselőitől” – mondta a Nyomozó Bizottság szóvivője.

A minisztert 8-tól 15 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják. A tisztséget 2013-tól töltötte be, korábban 10 éven át az orosz jegybank elnöke volt.

A 60 éves minisztert, aki eddig privatizációs ügyekkel foglalkozott, technokrataként ismerték, és azt is tudott volt róla, hogy korábban ellenezte a Basnyefty eladását. Nem tartozott Putyin belső köréhez, de az egyfajta „belső ellenzéknek” számító liberális közgazdászok táborának sem volt tagja.

A BBC furcsa privatizációnak nevezi a háttérben meghúzódó ügyet. Az állami mammutvállalat, a Rosznyefty idén októberben 5 milliárd dollárért vette meg a Basnyefty 50 százalékos pakettjét, úgy, hogy ez a cég is állami kézben volt.

A BBC szerint a megromlott költségvetési helyzet miatt az orosz kormány több nagy céget is privatizálni akar, de a Basnyefty eladását a nyáron leállították, mert vita volt arról, hogy ki vegye át a vezetését.

A privatizáció kérdése októberben került ismét napirendre, amikor a miniszter azt ígérte, hogy a Basnyefty-rész megvásárlásából származó teljes összeg az orosz államkasszába kerül.

A Medvegyev volt elnökhöz és mostani miniszterelnökhöz közeli liberális közgazdászok ugyanakkor bírálták, hogy egy állami cég egy másik állami cégben szerezzen részt, és azt akarták elérni, hogy a Basnyefty pakettje valóban magánbefektetőkhöz kerüljön.

Kommentátorok szerint az ügy a Kremlen belüli „belháború”, és most Putyin közeli bizalmasa, a befolyásos Igor Szecsin nyert csatát.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő azt mondta: Putyin tudott a nyomozásról és a tervezett letartóztatásról.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×