eur:
392.42
usd:
365.8
bux:
66776.92
2024. április 26. péntek Ervin

A roma kormánybiztos lett a Híd új alelnöke

Két év után tartott újra közgyűlést a szlovák kormány egyetlen magyar érdekeket is képviselő pártja, a Híd. Az összességében kilencedik kongresszuson Bugár Béla pártelnök leszögezte, a jelenlegi, bármennyire szokatlan összetételű koalíciós kormány hatékonyan dolgozik, gyorsan köt egyezségeket és betartja azokat.

Bugár Béla szerint az a tény, hogy a pozsonyi törvényhozásba a márciusi választásokon bejutottak a szélsőségesek, a külpolitikai történéseket illetően pedig a Brexit és Donald Trump elnökké választása azt mutatja, hogy a politikai palettán egyre nagyobb tér jut a populista eszméknek. A pártelnök szerint ezért is fontos, hogy a Híd rajta van a szlovák politikai térképen, mivel – mint fogalmazott – a párt ezen populisták ellensúlyaként működik.

„A prioritásainkat korábban sohasem fogadták el olyan mértékben, mint most. Nincs mindenről hasonló véleményünk, de elfogadjuk a kompromisszumok elvét” – fogalmazott Bugár, hozzátéve, hogy a jobbközép irányultságú párt harcolni fog a fasizmus és a szélsőség minden formája ellen.

A hétvégi közgyűlésen elfogadták a következő időszak programnyilatkozatát, amely a Polgári vízió elnevezésű választási programon alapul, és három pillérre épül, a jogállammal, a fejlett régiókkal, valamint a kisebbségi és nemzetiségi jogokkal összefüggő célkitűzésekre összpontosít, illetve ezek terén vázol fel egy középtávú tervet. A programdokumentum egyes pilléreiben felvázolt tervekkel a jövőben külön munkacsoportok foglalkoznak majd, illetve azokért a párt egy-egy alelnöke lesz felelős: Lucia Žitňanská a jogállamiságért felel, Solymos László a régiófejlesztési, Ivan Švejna lett a Híd gazdasági alelnöke, Ravasz Ábel pedig a kisebbségjogi kabinetet vezeti.

A mindössze 30 éves Ravasz politikai karrierje a Híd kormányra kerülését követően folyamatosan ível felfelé. Korábban politikai elemzőként tevékenykedett, majd a Híd javaslatára Szlovákia romaügyi kormánybiztosává nevezték ki, szombattól pedig ő a párt legújabb alelnöke.

„Az egyik fontos terület természetesen a kisebbségi oktatás, ahol nagyon fontos feladat az, hogy stabilizáljuk és megerősítsük az iskolákat. Itt már sikerült a kisiskolák megmentéséért tenni valamit, illetve a kerettantervek kidolgozásáért is. A továbbiakban említhetném a kisebbségi iskolák szlovák oktatásának megerősítését, átdolgozását is. A kisebbségi kultúrák területén ott van az újonnan létrejövő kisebbségi kulturális alap, amely egy jobb és stabilabb keretet adhat kisebbségi kultúrák támogatásának” – vázolta fel Ravasz Ábel.

A Híd közgyűlésén a parlamenten kívüli Magyar Közösség Pártjával való lehetséges együttműködésről is szó volt. Ezzel kapcsolatban Bugár Béla megerősítette, hogy tárgyalni fognak, és a Híd képviselői elmennek az MKP által szervezett november 21-i dunaszerdahelyi magyar-magyar párbeszédre, melyen a két párt mellett a szlovákiai magyar civilszervezetek is részt vesznek.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×