eur:
392.67
usd:
365.91
bux:
66497.49
2024. április 26. péntek Ervin

Uniós pénzből újul meg a bősi vízlépcső

123 millió euró uniós forrásból és további több mint 20 millió eurós állami hozzájárulásból újítják fel a bősi vízerőmű zsilipkamráit. A modernizációnak köszönhetően biztonságosabb és kényelmesebb lesz az átkelés a zsilipkamrákon.

Zavartalanná és biztonságosabbá válhat a folyami közlekedés a Dunán, a bősi vízlépcsőn. Az Európai Hálózatfejlesztési Eszköz elnevezésű uniós költségvetési forrásból származó 123 millió eurós támogatásról szóló szerződést írt alá Érsek Árpád, Szlovákia közlekedési minisztere. A tárca ennyi pénzt kap a vízlépcső zsilipkamráinak felújítására. A Híd minisztere elmondta, már nem elég folyamatosan karbantartani a vízlépcső 24 éve üzemelő zsilipkamráit, az állami költségvetésből viszont nem tudtak annyi pénzt elkülöníteni, amennyi a kamrák felújítására szükséges. Az állam 21 millió euróval tudja támogatni az átépítést, így összességében 144 millió eurós beruházásról van szó. Érsek Árpád, közlekedésügyi miniszter:

„A vízlépcsőn a hajókamrák kapuit kell megjavítani, ami nagyon fontos. Ha kiesés van, akkor megáll a hajóforgalom, és ez nagy problémákat jelent Szlovákiának, akárcsak a fuvarozóknak. Úgy érzem, hogy a felújítás által kényelmesebbé válik a dunai hajózás. Az átépítésnek a tervek szerint 2020-ra kell elkészülnie” – tájékoztatott a miniszter.

A projekt jelenleg a megvalósíthatósági tanulmány készítésénél tart, amely az uniós finanszírozás elengedhetetlen előfeltétele. A projekt kivitelezéséért a környezetvédelmi minisztérium a felelős. Solymos László, környezetvédelmi miniszter:

„Most fogjuk elindítani ezt a projektet. Az Európai Unióval megegyeztünk a támogatásról, Már olyan állapotban vannak ezek a kapuk, hogy régen hozzá kellett volna látni a felújításukhoz, de eddig sajnos nem volt rá pénz, úgyhogy csak toldoztuk-foltoztuk azokat. Előfordult, hogy a hajók nekimentek. A közbeszerzést már a jövő év első felében kiírjuk, hogy minél hamarabb megkezdődhessenek a felújítási munkálatok” – mondta Solymos László, Szlovákia környezetvédelmi minisztere.

A bősi vízlépcsőn évente megközelítőleg 285 000 ember és mintegy 6 millió tonnányi rakomány halad át. A létesítmény a felújítási munkálatok alatt továbbra is folyamatosan üzemel majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×