eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Év végéig adott időt Törökország az EU-nak

Törökország felmondhatja az Európai Unióval a migránsok visszafogadásáról kötött alkut, ha az EU nem vezeti be a török állampolgároknak a beígért vízummentességet. Erre figyelmeztetett a török Európa-ügyi miniszter.

Március közepén sok európai politikus érezte úgy, hogy nemtelen alkut köt Törökországgal a migránsok visszafogadásáról.

A bevándorlás témája azonban annyira feszítő kérdéssé vált, hogy az EU hajlandó volt félretenni az egyre inkább tekintélyelvű alapon kormányzó Erdogan elnökkel szembeni aggályait, sőt még abba is beleegyezett, hogy megindítsa a csatlakozási tárgyalásokat Törökország majdani uniós tagságáról.

Európa azt is kénytelen volt szó nélkül végignézni, hogy a török karhatalom megszállja egy ellenzéki lap szerkesztőségét és bilincsben vezetik el a dolgozókat.

Ankara számára a nagy eredmény az volt, hogy az EU beleegyezett: októbertől vízummentesen utazhatnak török állampolgárok az unióba.

Már a hónap második felében járunk, de a vízummentesség késik. Brüsszelben ugyanis időközben kifogásolni kezdték a török terrorellenes törvényeket, amelyek emberi jogi visszaélésekre adhatnak lehetőséget.

Ezt a késlekedést elégelte most meg a török kormány, és Omer Celik Európa-ügyi miniszter közölte: „azzal, hogy ezt erőltetik, akadályt emelnek a vízummentesség elé. Ebben az esetben mi nem hajtjuk végre a Görögországba illegális úton bejutott migránsok visszafogadásáról szóló alkut”.

Ha az év végéig nem vezetik be az utazási könnyítést, akkor az európai-török alku „természetes halált hal” – fogalmazott a miniszter. „Nem lesz már miről beszélni” – tette hozzá.

Tavaly több mint egy millió menekülő és migráns jutott be az EU-ba úgy, hogy Törökországból Görögországba kelt át az Égei-tengeren. A visszafogadási egyezmény után számuk jelentősen visszaesett.

2015-ben volt olyan nap, amikor az érkezők száma elérte a 7 ezret, most 20-30 fő az átlag. Az unió 3 milliárd euró támogatást is ad a menekültek törökországi elhelyezésére és ellátására.

Az EU-ban felerősödött menekült- és migránsellenes érzések miatt a tagállamok számára fontos a törökökkel kötött visszafogadási egyezmény, Ankarában viszont sértetten és gyanakvással tekintenek Európára, különösen azért, mert a közelmúltbeli sikertelen puccskísérlet után csak nagyon lassan állt ki a szavazáson választott elnök és kormánya mellett.

Az EU később élesen bírálta azt, hogy a júliusi puccskísérletet követően a török hatóságok tisztogatásba kezdtek és több tízezer embert letartóztattak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×