eur:
389.28
usd:
362.97
bux:
67961.43
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Putyin a példaképe az új UKIP-vezérnek

Vlagyimir Putyin orosz elnök az egyik példaképe a Brexit-népszavazást kiharcoló Brit Függetlenségi Párt új vezérének. Diane Jamest a napokban választották meg a hívei szerint karizmatikus, az EU-párti britek számára viszont ördöginek tartott Nigel Farage helyére.

Mire jó az a párt, amely egész programját az Európai Unióból való kilépésre és a EU-migránsok elleni kampányára építette? – erre kell választ adnia Diane Jamesnek, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja új vezérének.

A UKIP rövidítést az európai kontinensen is megtanulták és az a populista nacionalizmus egyik szinonimájává vált. A volt tőzsdebróker, Nigel Farage által alapított párt éveken át kampányolt otthon és az Európai Parlamentben is az Európai Unió ellen.

Az eredmény az volt, hogy az unióhoz régóta ellentmondásosan viszonyuló brit konzervatívok is fenyegetve érezték magukat és átvették a „kipperek” retorikáját. David Cameron volt miniszterelnök hatalma megőrzése érdekében pedig még az uniós tagságról szóló népszavazást is bevállalta. Nem gondolta, hogy a UKIP-hívek akarata kerekedik felül, de mégis ez lett.

A sokkoló eredményt hozó júniusi népszavazás után Nigel Farage közölte: eleget adott pártjának és szeretné visszakapni az életét. Bár a vezetői posztról távozott, továbbra is busás javadalmazásáért az Európai Parlament képviselője maradt és a pulpitusról rendszeresen ostorozza képviselőtársait, akik szerinte életükben nem végeztek normális munkát.

Farage idején a UKIP arról volt ismert, hogy az Európa-ellenességen kívül nincs komoly programja. Módosítgatták például a fegyvertartásról és halálbüntetésről szóló elképzeléseiket és azt sugallták, hogy részben fizetőssé kellene tenni a brit közegészségügyi szolgáltatást. A EU-referendum idején viszont azzal kampányoltak, hogy a Brüsszeltől visszakapott pénzt teljes egészében az egészségügyre fordítanák – majd Farage a győzelem napján visszavonta az ígéretet.

Utódja, az 57 éves Diane James szintén európai parlamenti képviselő és a párt első női vezére. Farage lemondása után a tagság 46 százaléka támogatta a vezetőválasztáson. Korábban önkormányzati képviselő is volt, és ő is a Konzervatív pártból kiábrándulva sodródott még inkább jobbra. A 2013-as választásokon ő volt ama kevés UKIP jelöltek egyike, akik nagyon közel kerültek ahhoz, hogy bejussanak a parlamentbe az egyéni választókerületekre épülő brit rendszerben.

James egy rádióinterjúban azt mondta: példaképei között szerepel Vlagyimir Putyin orosz elnök, Winston Churchill és Margaret Thatcher volt miniszterelnökök. Putyin azért tetszik neki – fejtegette – mert „nagyon erős vezető. Nacionalista, aki saját országát teszi az első helyre. Problémája van azzal, ahogy az EU elősegítette a kormányváltást Ukrajnában és úgy érezte, hogy ez veszélybe sodorta az ukrajnai orosz lakosságot” – mondta. Volt egy olyan megjegyzése is, hogy a „románoknak bűnözői hajlamuk van”, amiért később bocsánatot kért.

A UKIP híres belharcairól és az üzletasszonyból pártvezérré lett James egyik feladata az lesz, hogy egyben tartsa a pártot. Erre meg is van a képessége, mert ismert róla, hogy a széthúzó frakciókon belül is szövetségeseket talált magának.

Kérdés viszont, hogy mi lehet a szerepe a UKIP-nek a Brexit-voks utáni Nagy-Britanniában, ahol egyelőre a Brexit értelmezése körüli vita zajlik? A médiát ügyesen kezelő James nem jelentett be konkrét programot, de azt mondta: nyomás alatt tartják majd a Brexit-tárgyalásokon a konzervatív kormányt, ami azt jelentheti: olyan alkut akarnak majd, amely kizárja, hogy az EU-s állampolgárok szabadon vállalhassanak munkát a szigetországban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×