eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

ENSZ: szándékosan támadták a segélykonvojt Szíriában

Az ENSZ-főtitkára szerint szándékosan bombáztak le egy segélykonvojt Szíriában, míg az Egyesült Államok egyenesen az orosz légierőt vádolja a több halálos áldozatot szedő atrocitással.

A leköszönő ENSZ-főtitkár búcsúbeszédében „gyomorforgató, vad és szándékosnak tűnő” támadásnak írta le egy ENSZ-konvoj elleni csapást, amely legkevesebb 20 ember életét oltotta ki.

A CNN amerikai védelmi illetékeseket idézett, akik szerint orosz gépek bombázták a teherautókat. Moszkva ugyanakkor azt mondta „felháborodottsággal és sértettséggel” fogadta a vádat.

„Felháborító, hogy a lázadók és terroristák egyes külföldi támogatói az orosz és szíriai légierőt vádolják egy segélykonvoj állítólagos lebombázásával” – szólt a külügyminisztérium nyilatkozata.

A súlyos atrocitást követően Ban Ki-mun ENSZ-főtitkár bejelentette, hogy a Világszervezet leállította az összes szíriai segélykonvoját. „A segélymunkások hősök voltak, azok, akik bombákat dobtak rájuk, gyávák” – mondta Ban.

A halottak között van Szíriai Vörös Félhold helyi igazgatója, Omar Bakarat.

Segélyügynökségek illetékesei szerint a támadás akkor történt, amikor kirakodták az élelmiszert az Aleppótól keletre található és ellenzéki kézen lévő Orem al-Kubra városban.

Amerikai illetékesek szerint a körzetben orosz Su-24-es harci gépek voltak a levegőben. Korábban azt mondták: még ha szíriai gépek hajtották is végre a támadást, Moszkvát tartják majd felelősnek, mert az oroszok vállalták, hogy a velük szövetséges Aszad elnök erői betartják a tűzszünetet.

Az orosz védelmi minisztérium nem ismerte el, hogy légicsapás történt volna. A 18 kamion „kigyulladt”. A konvojt a lázadók aknavetővel felszerelt furgonja kísérte – állt közleményében.

Már a rövidéletű szíriai tűzszünet előtt ismeretes volt, hogy az amerikai katonai vezetésnek nem tetszett, hogy a fegyvernyugvás beállta után az orosz és amerikai légierő összehangolta volna tevékenységét az Iszlám Állam ellen.

A két külügyminiszter, John Kerry és Szergej Lavrov találkozóján utóbbi elismerte, hogy az orosz erők „megfigyelték a konvojt, de nyomát vesztették, amikor az lázadó területre ért”.

A köztük lévő súlyos feszültség ellenére a felek nem voltak hajlandók azt mondani, hogy összeomlott volna a szíriai tűzszünet, az ENSZ pedig később visszavonta azt a vádat, hogy valóban légicsapás érte-e a konvojt.

Néhány nappal korábban az amerikai hadvezetés hibának minősítette, hogy körülbelül 90 kormánykatonát bombázott le az Iszlám Állam ellen harcba induló légiereje.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×