eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
A WADA kivételezett az amerikai sportolókkal

A WADA kivételezett az amerikai sportolókkal

A négyszeres olimpiai bajnok amerikai tornász, Simone Biles és a Williams-nővérek doppingnak minősített szereket használtak - mert orvosi engedélyük volt rá - ezt fedte fel egy hackercsoport, amely több sportoló bizalmas adatait lopta el.

Több neves amerikai sportolónak volt különengedélye a WADA nemzetközi doppingellenes szervezettől, hogy „terápiás okokból” mások számára doppingnak minősített szereket használjon – ezt állítja most közzétett bizalmas adatok alapján a Cár Team illetve Fancy Bear néven is ismert hackercsoport.

A Fancy Bear volt az, amely magára vállalta az az internetes betörést, amelynek nyomán kiderült, hogy az amerikai Demokrata Párt vezetése Hillary Clintonnak drukkolt, hogy elnyerje az elnökjelöltséget a párt baloldali szárnyát képviselő Bernie Sandersszel szemben.

A hackerek nyilatkozatot tettek közzé weboldalukon a riói olimpián résztvevő amerikai sportolók ellopott orvosi adatairól. Azt írták, sokkolta őket, amikor látták, hogy milyen szerek szedését engedték meg neves amerikai versenyzőknek, köztük a két nagy teniszsztárnak, a Williams-nővéreknek.

Serena Williams esetében például azt állítják, hogy 2010 és 2015 között 5-féle különböző tiltott szert szedett, nővére, Venus pedig négyet. Simone Biles olimpiai bajnok tornász a szintén tiltólistán lévő dextroamfetamint szedhetett figyelemhiányos hiperaktív-zavara kezelésére. Elena Delle Donne olimpiai bajnok kosárlabdás mintájában pedig amfetamint találtak.

A WADA válasza minderre az volt, hogy a sportolók nem tettek semmi rosszat, mert engedélyezték számukra a szerek „terapeutikus használatát”. Serena Williams közölte: elszomorítja, hogy ellopták adatait és azt mondta: minden előírást betartott.

Maria Sarapova orosz teniszező éveken át szedett – akkor még legális - meldoniumot, mint mondta, orvosi tanácsra, de nyugati kommentátorok már ekkor is megkérdőjelezték, miért volt rá szüksége.

Azt követően, a szert január 1-én betiltották, Sarapovára két éves eltiltást szabtak ki, mert fennakadt egy vizsgálaton, bár ő vitatta, hogy felhívták-e a figyelmét a tilalomra. A Nemzetközi Teniszszövetség szerint nyilvánvalóan teljesítménynövelésre használta a preparátumot. A sztár két éves eltiltást kapott és nem indulhatott az olimpián, ahogy sok atléta honfitársa sem. Őt és másokat is „csalóknak” nevezték, a magukat „tisztának” mondó sportolók és több szervezet a teljes orosz olimpiai csapat eltiltását követelte.

A mostani ügyben sokakat inkább az adatlopás ténye, mintsem a hackerek által szenzációként tálalt állítások foglalkoztattak. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság például „keményen elítélte” az internetes támadást, amelynek szerinte az volt a célja, hogy „befeketítse a tiszta sportolókat”.

A WADA szerint pedig a támadók alá akarják ásni a szervezetet és a globális dopping-ellenes rendszert. A szervezet még szokatlan módon arra is utalt, hogy a hackertámadással csak az orosz sportolók járhatnak rosszul, mivel a WADA szerint az internetes kalózok oroszok és tettük „fékezi az Oroszországgal szembeni bizalom helyreállítását”.

Mindeközben Oroszországban úgy tálalta a média hírt, hogy az amerikai sztároknak gyakorlatilag megengedték, hogy doppingoljanak. Nyikolaj Durmanov, az orosz doppingellenes ügynökség volt vezetője azt mondta: a kérdéses szerek nagyon erősek, „gyakorlatilag narkotikumok, az ilyeneket halálos betegeknek adják, nem olimpiai bajnokoknak”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×