eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ezt lehet tudni a baltás támadóról

Keddre virradó éjszaka Würzburg közelében egy helyiérdekű vonaton négy utast súlyosan megsebesített egy 17 éves afgán fiú, aki két évvel ezelőtt hozzátartozói nélkül, menekültként érkezett Németországba. A fiú baltával és késsel támadt az utasokra, miközben azt kiabálta, hogy Allahu akbar, azaz Allah a leghatalmasabb. Az ügyben a vizsgálatot a bajor tartományi belügyminiszter vezeti, aki időközben elmondta, hogy az afgán fiú szállásán kézzel rajzolt iszlám zászlót találtak.

A német hatóságok nem rendelkeznek semmilyen adattal a 17 éves afgán fiatalemberrel kapcsolatban, ami arra vallana, hogy már korábban hatalmába kerítette a szélsőséges iszlám beállítottság.

Két évvel ezelőtt, szülei nélkül érkezett Németországba, ahol előbb egy menekültszálláson, a hónap eleje óta pedig egy német családnál élt. Egyelőre nem tudni, hogy mi váltotta ki belőle az erőszakot, amelynek során a Treuchtlingenből Würzburgba tartó helyiérdekű vasúton baltával és késsel felszerelve nekitámadt a körülötte ülő utasoknak.

Egy Hongkongból érkezett kínai család két tagját életveszélyesen megsebesítette, két további személyt szintén kórházba kellett szállítani a vérfürdő után, amelynek során – szemtanúk beszámolója szerint – azt kiáltozta, hogy Allahu akbar. Egy utas meghúzta a vészféket, mire a szerelvény megállt, és a tettes baltájával és késével felfegyverkezve utat tört magának a kijárat felé.

A vasúti töltés közelében beleütközött a rendőrség egy különleges bevetési egységébe, és mivel velük szemben is támadólag lépett fel, a rendőrök használták a fegyverüket, és agyonlőtték az afgán fiút.

Az ügyben a vizsgálatot a bajor tartományi belügyminiszter vezeti, aki úgy vélte, nem lehet kizárni, hogy a fiatalembert szélsőséges iszlám elvek kerítették hatalmukba. Ugyanis a szállásán folytatott nyomozás során az iszlám állam nevű terrorszervezet kézzel rajzolt zászlajára bukkantak.

Az ellenzéki Zöldpárt egyik vezetője, Renate Künast nyilatkozatban bírálta a rendőrség fellépését, amelyet a bajor belügyminiszter védelmébe vett, mondván, hogy a lövést leadó rendőrnek nem volt más választása a dühöngő afgán fiúval szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×