eur:
389.55
usd:
361.86
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hajsza az Iszlám Állam alvó sejtjei után

Az irakiak az Iszlám Állam „alvó sejtjeinek” felszámolását követelik a hétvégi véres merénylet után. A bevásárlóközpontnál történt robbantások áldozatainak száma már a 180-hoz közelít. A hatóságok 5, korábban elfogott terroristát végeztek ki válaszul.

Bagdad lakossága nem tud magához térni: szombaton egy robbanóanyaggal megrakott hűtőkocsival hajtottak dzsihadisták a bevásárlók közé.

A detonáció lángra lobbantott egy bevásárlóközpontot és hétfőre a halottak száma már elérte a 175-öt. Napközben további holttesteket húztak ki a törmelék alól. Több, mint 30 embert még mindig kerestek, miközben a sebesültek száma elérte a 200-at.

A főként sííta Karrada kerület lakóit annyira feldühítette a tömeggyilkosság, hogy kövekkel dobálták meg a helyszínre érkező – és a környéken felnőtt - miniszterelnök, Haider al-Abadi konvoját.

Szombaton egy második robbantásban két további ember halt meg. Az akciót magára vállaló Iszlám Állam azt üzente a sííta kormánynak, hogy a közeli Faludzsa elvesztése után is le tud sújtani a fővárosra.

Abadi kormánya igyekezett megmutatni, hogy ura a helyzetnek: hétfőn kivégeztek 5, korábban elítélt szélsőségest. Külföldi jogvédő szervezetek szerint kétséges, hogy az elítéltek nem politikai leszámolások áldozatai-e.

Az Amnesty International megjegyezte, hogy az idén már csaknem 100 embert ítéltek halálra Irakban. „Elutasítjuk az emberi jogokkal érvelő nemzetközi beavatkozást. A kiontott iraki vér minden jelszónál fontosabb” – közölte az igazságügyminisztérium.

A hatóságok hétfőn közölték, hogy elfogtak 40 állítólagos terroristát.

Abadi végre elrendelte azt is, hogy vonják ki a használatból azokat a hamis fémérzékelőket, amelyeket egy szélhámos brit üzletember adott el nagy tételben Iraknak. A Nagy-Britanniában bebörtönzött férfi 40 millió dollár értékben adott el állítólagos robbanószerkezeteket is felismerő fémdetektorokat Iraknak. Ezeket most a miniszterelnök utasítására valódi eszközökre cserélik.

Az iraki kormány és a biztonsági szolgálatok most azt vizsgálják, hogyan tudják beépíteni ügynökeiket az Iszlám Államba, arab nevén a Daesbe.

„A Daesnek mindenhol vannak tagjai: Bagdadban, Bászrában, Kurdisztánban. Elég egy ház és legalább egy ember és ilyen támadásokat tudnak megtervezni” – mondta Abdul Karim Halaf volt iraki rendőrtábornok, aki jelenleg a Hollandiában található Európai Terrorellenes és Hírszerzési Tanulmányok Központjának tanácsadója.

Hisám al-Hasími, a Daes világa című könyv szerzője azt mondta: az iraki biztonsági erőnek egyre nagyobb szüksége lesz a korábbi elitet adó iraki szunniták segítségére, akik arra panaszkodtak, hogy diszkriminálják őket a 2003-as, amerikai vezetésű invázió után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×