eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Sokkoló dzsihadista merénylet Bagdadban

Sokkoló dzsihadista merénylet Bagdadban

Az úgynevezett Iszlám Állam vállalta magára azt a gyilkos merényletet, amely legkevesebb 120 ember halálát okozta Bagdadban. A robbantások nyomán lángra lobbant egy bevásárlóközpont és sokan bent égtek. A sebesültek száma több százra rúg.

Az muszlim világban a szent böjti hónap, a Ramadán utolsó napjai tartanak és a magát Iszlám Állam néven emlegető dzsihadista szervezet úgy döntött, hogy mostanra időzíti legújabb tömegmészárlását.

Bagdad 13 évnyi háborút élt át azután, hogy az amerikai és brit vezetésű erők megszállták Irakot és eltávolították az addig kormányzó diktátort, Szaddam Husszeint.

A kialakult káoszban szektás ellentét robbant ki az addig elnyomott többségi síiták és a korábbi elitet adó kisebbségi szunniták között.

Az Iszlám Állam jelentős részben Szaddam szunnita követői által létrehozott szervezet, amely eretnekeknek tartja a másik vallási csoport tagjait. Azt követően, hogy az iraki hadsereg és a milíciák elüldözték őket korábbi erősségükből, Faludzsából, az Iszlám Állam terroristái szombaton síita bevásárlókra csaptak le Bagdad egyik déli negyedében.

Sokan voltak az utcákon a napnyugtakor lezáruló napi böjt vége után, köztük gyerekek is. Közülük sokan már soha nem térnek haza és ez úgy tűnik, nem zavarja az Iszlám Államot.

A dzsihadisták közleménye szerint az ellenük harcoló fegyveres erők és civilek is célpontok.

A korábban ISIS-ként emlegetett terrorszervezet két éve tartotta uralma alatt a legkiterjedtebb területet Irakban. Mostanra ez a terület a felére zsugorodott és ezért egyre inkább visszatér az utcai gerilla harci módszerekhez. Ezért szaporodtak el az autós pokolgépes robbantások – állítják biztonsági szakértők.

Iraki illetékesek szerint az Iszlám Állam térnyerése óta 1000 támadást hajtottak végre Bagdad ellen – a legtöbb esetben a síita polgári lakosság által látogatott piacok, üzletek és szentélyek voltak a célpontok.

A lakosokat különösen sokkolta, hogy akkor tudtak a dzsihadisták ilyen sokkoló támadást végrehajtani, amikor a harcmezőn visszaszorultak – jegyezte meg a Guardian című lap. Haider al-Abadi miniszterelnök azt ígérte, hogy helyreállítja a közbiztonságot, de ez még mindig várat magára, ezért az elkeseredett hozzátartozók dühösen fogadták, amikor megjelent a merényletek helyszínén.

„Az Iszlám Államnak fontosak a jelképek. Jelezni akarták Abadinak, hogy még mindig köztük élnek” – mondta egy arab biztonsági illetékes.

A véres atrocitás előtt egy vezető dzsihadista azt mondta a Guardiannek, hogy az orosz és amerikai bombázások meggyengítették őket és katonai értelemben vereséget fognak szenvedni. „Az oroszok a családjainkat bombázzák, az amerikaiak bennünket. Nagy kárt okoztak, rossz a helyzet és a harci morál” -mondta. A dzsihadisták azonban még mindig tartják az iraki Moszult, amelynek visszaszerzésére csak ősszel indulhat meg az iraki erők offenzívája.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×