eur:
393.82
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A szlovákok is tartanak az orosz propaganda jelenlététől

A szlovák belügyminisztérium elismerte, valós kockázatot jelent az orosz propaganda az országban. A tárca szerint mindez Szlovákia soros EU-elnökségével tovább nőhet. Robert Kaliňák belügyminiszter úgy véli, hogy Szlovákia és a többi közép- és kelet-európai ország is ki van téve az orosz befolyásnak.

 A szlovák belügyminisztérium szerint az oroszok több módon is igyekeznek az ország belső ügyeinek befolyásolására. A tárca állásfoglalásában az áll, hogy ezek egyike lehet a különböző információs csatornák támogatása, melyeken keresztül igyekeznek kétségbe vonni Szlovákia euro-atlanti elkötelezettségét.

A minisztérium szerint a nyomásgyakorlás valós kockázatot jelent, amely ma már nem a hadszíntéren zajlik, hanem a virtuális világban, az interneten, illetve az éteren keresztül a rádióban és a televízióban. Példaként megemlítik az ukrajnai helyzettel, a migránsválsággal, illetve a szíriai konfliktussal kapcsolatban napvilágot látott hamis információkat.

A belügy közleményében úgy fogalmaz: „Tekintettel arra, hogy dokumentált esetei vannak annak, hogy közvetlenül az Orosz Föderáció pénzelt szélsőséges politikai formációkat, mindez valós kockázatot jelent.”

A jelenség Csehországban sem új keletű. A csehek viszont előbbre járnak a szlovákoknál, Prága már egy 30 fős speciális csoportot is felállított, amely az orosz, de nem csak az orosz propaganda jelenlétét vizsgálja majd az országban.

Jaroslav Naď, a Szlovák Biztonságpolitikai Intézet védelmi és biztonságpolitikai programjának igazgatója úgy véli, Szlovákiában ezzel a témával kizárólag a civilek foglalkoznak, a kormány pedig nem mutat kellő aktivitást. „Ezért lenne jó, ha követnénk a csehek példáját” – tette hozzá az igazgató.

A szlovák belügyminisztérium erre reagálva közölte, hogy hasonló csoport felállítását egyelőre nem tervezi, ugyanakkor elismerte, hogy a cseh példa ösztönzően hathat Szlovákiára. A Robert Kaliňák vezette tárca csupán arra tett ígéretet, hogy átértékeli eddigi álláspontját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×