INFORÁDIÓ 
2020. július 6. hétfő
Csaba

hírek

inforádió

tudósítóink

ensz

ensz-főtitkár

szlovákia

robert fico

Új posztra pályázik a szlovák külügyminiszter

Infostart / InfoRádió

Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter megpályázza az ENSZ-főtitkári posztját. A tárcavezető jelölését szerdán a pozsonyi kormány is jóváhagyta. Lajčák ezzel a 11. hivatalos jelölt lesz az ENSZ főtitkári posztjára.

Miroslav Lajčák jelöléséről szerdai ülésén döntött a szlovák kormány.

Robert Fico miniszterelnök még a márciusi választások előtt kijelentette, hogy támogatják Lajčákot az esetleges indulásában, illetve hogy a külügyminiszter alkalmas a tisztség betöltésére.

A szerdai kormányülést követően a kormányfő történelmi eseménynek nevezte, hogy Miroslav Lajčák megpályázza az ENSZ főtitkári posztját. Fico elmondta, Szlovákiának még soha korábban nem volt saját jelöltje ilyen magas nemzetközi pozícióra. A miniszterelnök hangsúlyozta, Miroslav Lajčák indulása azt bizonyítja, hogy Szlovákia nagyszerű diplomaták kinevelésére képes. A külügyminiszter jelöléséről a kormány egyhangúlag döntött, s már értesítette is az ENSZ illetékes szerveit. A kormányfő azt is elmondta, a kabinet minden további támogatást megad Miroslav Lajčáknak.

„Egy hivatásos diplomata számára mindez kihívást jelent, és lehetőséget, ami elől nem lehet megfutamodni”

– ezek már Miroslav Lajčák korábban mondott szavai, aki a jelölésének jóváhagyását követően úgy nyilatkozott, mindent megtesz annak érdekében, hogy Szlovákiának ne kelljen szégyenkeznie miatta. Hozzátette azonban, hogy külügyminiszteri teendőinek ellátására továbbra is prioritásként tekint. Azt is elsőszámú feladatának tartja, hogy az ország július 1-jétől kezdődő uniós elnöksége alatt minden kötelezettségének megfeleljen.

Arról egyelőre nem esett szó, ki vehetné át Miroslav Lajčák helyét a szlovák külügyi tárca élén, amennyiben megválasztják a szervezet elnökévé. Ban Ki-Mun jelenlegi ENSZ-főtitkár mandátuma az év végén jár le. Az új főtitkár személyéről várhatóan októberben születik döntés.

Kapcsolódó hang

ENSZ-főtitkár lenne a szlovák külügyminiszter
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018