eur:
394.92
usd:
363.11
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Új posztra pályázik a szlovák külügyminiszter

Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter megpályázza az ENSZ-főtitkári posztját. A tárcavezető jelölését szerdán a pozsonyi kormány is jóváhagyta. Lajčák ezzel a 11. hivatalos jelölt lesz az ENSZ főtitkári posztjára.

Miroslav Lajčák jelöléséről szerdai ülésén döntött a szlovák kormány.

Robert Fico miniszterelnök még a márciusi választások előtt kijelentette, hogy támogatják Lajčákot az esetleges indulásában, illetve hogy a külügyminiszter alkalmas a tisztség betöltésére.

A szerdai kormányülést követően a kormányfő történelmi eseménynek nevezte, hogy Miroslav Lajčák megpályázza az ENSZ főtitkári posztját. Fico elmondta, Szlovákiának még soha korábban nem volt saját jelöltje ilyen magas nemzetközi pozícióra. A miniszterelnök hangsúlyozta, Miroslav Lajčák indulása azt bizonyítja, hogy Szlovákia nagyszerű diplomaták kinevelésére képes. A külügyminiszter jelöléséről a kormány egyhangúlag döntött, s már értesítette is az ENSZ illetékes szerveit. A kormányfő azt is elmondta, a kabinet minden további támogatást megad Miroslav Lajčáknak.

„Egy hivatásos diplomata számára mindez kihívást jelent, és lehetőséget, ami elől nem lehet megfutamodni”

– ezek már Miroslav Lajčák korábban mondott szavai, aki a jelölésének jóváhagyását követően úgy nyilatkozott, mindent megtesz annak érdekében, hogy Szlovákiának ne kelljen szégyenkeznie miatta. Hozzátette azonban, hogy külügyminiszteri teendőinek ellátására továbbra is prioritásként tekint. Azt is elsőszámú feladatának tartja, hogy az ország július 1-jétől kezdődő uniós elnöksége alatt minden kötelezettségének megfeleljen.

Arról egyelőre nem esett szó, ki vehetné át Miroslav Lajčák helyét a szlovák külügyi tárca élén, amennyiben megválasztják a szervezet elnökévé. Ban Ki-Mun jelenlegi ENSZ-főtitkár mandátuma az év végén jár le. Az új főtitkár személyéről várhatóan októberben születik döntés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×