eur:
395.73
usd:
367.19
bux:
65218.05
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Amerikaiak is vannak a Panama-iratokban

Amerikaiak is vannak a Panama-papírok néven ismert adóelkerülési botrányból ismert Mossack Fonseca ügyvédi iroda ügyfelei között. Ez derült ki, miután világszerte több szerkesztőség publikálta az iratokat a jogi következményeket kilátásba helyező fenyegetések ellenére.

Amikor először kipattant a Panama-papírok néven elhíresült botrány, akkor az ügy középpontjában álló ügyvédi iroda nyilvánosságra került kliens-listáján nem lehetett felfedezni amerikai neveket.

A Mossack Fonseca iroda vezetője – akinek munkatársai fedőcégek létrehozásában segítettek a pénzüket az adóhatóságok elől rejtegető gazdagoknak – egy interjúban közölte is: nem szívesen foglalkoznak amerikai ügyfelekkel.

Most, amikor az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Szervezetének (ICIJ) segítségével világszerte több szerkesztőség publikálta az anyagokat, kiderült, hogy több tucatnyi amerikai állampolgár is ügyfele az irodának – igaz, ez a szám még mindig töredéke az egyéb ügyfeleknek.

A legtöbb megnevezett amerikai a Mossack Fonseca segítségével fedőcégeket vásárolt – ami még nem jogellenes, jegyezte meg az Independent című lap.

Ha azonban ezeket pénzmosásra vagy adóelkerülésre használják, akkor igen. Az iroda azt állítja, hogy tudomása szerint eddig soha nem volt olyan ügyfele, aki jogsértő módon lépett volna fel.

Felmerül azonban így a kérdés, hogy mennyire ellenőrizték őket, ha egyáltalán akarták.

Az Independent megemlíti, hogy az egyik megnevezett amerikai Len Gotshalk, az Atlanta Falcons amerikai futballcsapat volt sztárja. Ellene 2010-ben emeltek vádat egy olyan ügyben, amelyben technológiai cégek részvényárfolyamát duzzasztották fel mesterségesen.

Gotshalk a vádemelés után 3 nappal vett meg egy, a Mossack Fonseca által létrehozott fedőcéget a Brit Virgin-szigeteken. Először nemet mondtak neki, de végül mégis eladták neki a céget – 3000 dollárért.

Az amerikai ügyfelek között volt a 17 év börtönre ítélt Martin Frankel is. Az üzletember machináció több százmillió dollár veszteséget okoztak saját klienseinek.

Az Indendent még kiemel néhány olyan amerikait, akik ellen különböző ügyekben emeltek vádakat, például egy befektetői piramisjáték létrehozása miatt.

A most nyilvánosságra hozott adatok 200 ezer cég, 11 millió dokumentumát tartalmazzák. A fedőcégeket 21 különböző joghatósági területen hozták létre, Hong-Kongtól a brit fennhatóság alá tartozó Bahamákon át egészen az amerikai Nevada szövetségi államig – jegyzi meg az Independent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×