eur:
389.69
usd:
364.57
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A sokk után éledezik már New York

Magához tért a nagy hóvihar után New York, de Washingtonban leállt a munka az amerikai keleti parton végigsöprő és "Hózillának" elkeresztelt masszív havazás miatt.

Emlékezetes képeket szolgáltatott a New York-ot beborító hó - nemzeti zászlót lobogtató hódeszkások húzatták át magukat a Times Squaren és a metropolisz más utcáin síelők száguldoztak.

Vasárnap délutánra a város magához tért a hó-sokkból. A beköszöntő napsütésben az emberek elkezdték kiásni autóikat, a Broadway-en pedig ismét kinyitottak a színházak.

A havazásnak azonban volt egy tragikus híre is: Brooklyn kerületben egy sokkoló incidensben meghalt egy barátjával orosz rulettet játszó férfi. A 37 éves Zdzislaw Golabek fejlővést kapott és a helyszínen meghalt. Barátját, Maciej Goreckit emberölés miatt őrizetbe vették.

A Jonas névre elkeresztelt vihar több amerikai államban 20 halottat követelt és 68 cm-es hótakaróval borította el New Yorkot. A rekord ennél 3 mm-rel vastagabb hóréteg, ezért a pusztító Jonas csak a második legrosszabb hóvihar besorolást érte el.

Ennek ellenére elég erős volt ahhoz, hogy megbénítsa az ország fővárosát, Washingtont, ahol közlekedési tilalmat vezettek be.

Vasárnap teljes mértékben szünetelt a tömegközlekedés és a hatóságok közölték, hogy a szövetségi közalkalmazottak, de a helyi önkormányzatok sem dolgoznak hétfőn. Szünetelt a tanítás is az iskolákban és hasonló döntésre kényszerültek a szomszédos államok, Maryland és Virginia hatóságai.

A közlekedési tilalom ellenére sokan kimentek szánkózni és snowboardozni az utcákra. A Lincoln Emlékmű behavazott lépcsőiről azonban leparancsolták őket a rendőrök.

A helyi polgármester bocsánatot kért a közlekedési fennakadásokért és azt mondta: egész éjszaka dolgozta a hókotrók, hogy eltakarítsák a helyiek által "Hózillának" elkeresztelt vihar nyomait.

A vihar, amely meteorológusok szerint most Nagy-Britannia felé tart, Arkansas, Észak-Karolina, Kentucky, Ohio, Tennessee és Virginia államokban is halálos áldozatokat követelt.

Észak-Karolinában 150 ezer, New Jerseyben pedig 90 ezer lakás maradt áram nélkül Jonas pusztítása nyomán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×