eur:
389.74
usd:
364.92
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Rekordokat dönt a francia hadiipar

Gyakorlatilag megduplázta fegyvereladását Franciaország 2015-ben, és ezzel valószínűleg a világ harmadik legnagyobb fegyver-exportőrévé lépett elő.

Rekordokat döntött a francia hadiipar tavaly: a fegyvereladási szerződések volumene elérte a 16 milliárd eurót, ami csaknem kétszerese a 2014-ben regisztrált 8,4 milliárd eurónak. A bevételeket főleg a Rafale típusú harci gépek eladása dobta meg, ezekből tavaly 24-24 felfegyverzett példányt Egyiptom, illetve Katar vásárolt meg.

A fentiek mellett Egyiptom egy Framm típusú, többfunkciós fregattot, Kuvait pedig Caracal típusú helikoptereket, illetve katonai műholdakat vásárolt Franciaországtól. A francia vezetés különösen büszke arra, hogy sikerült megoldást találnia a Mistral hadihajók jelentette problémára is.

Az eredetileg Oroszország által megrendelt két helikopterhordozót a franciák az ukrán válság kirobbanása miatt, amerikai nyomásra végül nem adták át a megrendelőnek, és a szerződésbontást követően Párizsnak több mint egymilliárd eurót kellett Moszkvának visszafizetnie. Időközben azonban a franciáknak sikerült a hajókat értékesíteniük, mindkettőt Egyiptom vásárolta meg.

A hadiipari megrendelések eredményeképpen szakértők mintegy 40 ezer új munkahely létrehozásával számolnak Franciaországban, e szektorban jelenleg négyezer cég működik, és azok összesen 165 ezer dolgozót foglalkoztatnak.

Elemzők úgy vélik, a rekordeladásoknak köszönhetően Franciaország a korábbi ötödik helyről a világ harmadik legnagyobb fegyver-exportőrévé lépett elő. Messze lemarad persze a világ fegyverpiacát uraló, éves szinten 55-70 milliárd eurónyi fegyvert értékesítő Egyesült Államok mögött, de közelíti Oroszországot, amely 2014-ben összesen 18 milliárd eurónyi szerződést kötött, és immár megelőzi mind Kínát, mind pedig Németországot.

A francia honvédelmi miniszter az idei évet illetően is optimista, és mint fogalmazott, meg akarja őrizni a tavaly kialakult "pozitív dinamikát". Az idei kilátások között szerepel egy Indiával megkötendő, Rafale repülők eladásáról szóló szerződés, emellett Lengyelországnak és Mexikónak helikoptereket, Ausztráliának pedig tengeralattjárókat terveznek eladni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×