eur:
389.87
usd:
365.06
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Merkelt ostorozza a berlini kabinet minisztere

A német kancellár ebben a hónapban immár másodszor találkozik a Keresztényszociális Unió vezetőivel és tesz kísérletet menekültpolitikájának elfogadtatására Wildbad Kreuthban. Első alkalommal ostorozta nyíltan a berlini kabinet egy minisztere Angela Merkel álláspontját.

A német kancellár ebben a hónapban immár másodszor találkozik a kormányában résztvevő kisebbik kereszténypárt, a kizárólag bajor földön működő Keresztényszociális Unió vezetőivel az Alpok északi lejtőjén fekvő üdülőhelyen, Wildbad Kreuthban és tesz kísérletet menekültpolitikájának elfogadtatására.

Már a Keresztényszociális Unió január elején tartott kongresszusán is kirajzolódtak a kérdésben mutatkozó alapvető ellentétek, most azonban nemcsak a bajor tartományi kormányfő, Horst Seehofer érvelt Wildbad Kreuthban Angela Merkel menekült politikája ellen, hanem - első alkalommal - a berlini kabinet egy minisztere is nyíltan ostorozta a kancellár álláspontját.

Az Angela Merkel vezetése alatt álló Kereszténydemokrata Unió testvérpártja, a csupán Bajorországban működő Keresztényszociális Uniót, a CSU-t a berlini kormányban képviselő Alexander Dobrint közlekedésügyi miniszter kijelentette, hogy a kancellárnak a világ tudomására kellene hoznia, hogy nem jöhet mindenki Németországba, aki jobb életkörülményekre vágyik.

Dobrint pártjának, a Keresztényszociális Uniónak Wildbad Kreuthban tartott vezetőségi ülését használta fel véleményének interjú formában történt közzétételére, amellyel tovább erősítette a két kereszténypárt mind hangosabb követelését a menekültek beözönlésének korlátozására.

Kétségbe vonta ugyanis a kancellár eddigi menekültpolitikájának alaptételét, hogy a határ lezárása a menekültek előtt veszélybe sodorná az Európai Uniót. A közlekedésügyi miniszter szerint ennek éppen az ellenkezője az igaz. Közvetve hasonló szellemben nyilatkozott a Wildbad Kreuthban tartott értekezletre meghívott osztrák külügyminiszter, Sebastian Kurz is.

Úgy vélte, hogy az Európai Unió képtelennek bizonyul a válság gyors kezelésére, ezért az egyes tagállamoknak maguknak kell intézkedniük és ez a határok lezárását jelenti.

Sebastian Kurz bejelentette, hogy Ausztria mától kezdve -úgymond- határirányítási rendszert léptet életbe, ami a gyakorlatban katonák kivezénylésében és határkerítés építésében nyilvánul meg. Az osztrák külügyminiszter szerint a Nyugatra tartó migránsok feltartóztatása az úgynevezett balkáni úton olyan helyzetet teremthet, amely végül is cselekvésre kényszeríti az Európai Uniót, mert tarthatatlan, hogy Ausztria, Németország és Svédország fogadjon be mindenkit, aki a jobb jövő reményében vett kezébe vándorbotot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×