eur:
389.96
usd:
364.89
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Iráni kapcsolatait erősíti Szlovákia

Szlovákia is szeretné kihasználni az Irán elleni szankciók megszüntetését. Teheránban tárgyal Peter Ka¾imír pénzügyminiszter, aki vállalkozók egy csoportjával tartózkodik a közel-keleti országban, és több gazdasági egyezményt is aláír, melyek célja egy kölcsönös gazdasági megegyezés létrehozása Iránnal.

Mintegy negyven vállalkozás képviselője kíséretében tárgyal a szlovák pénzügyminiszter Iránban. Peter Ka¾imír Mashad városában a helyi vezetőkkel közösen nyitotta meg a szlovák-iráni vállalkozói fórumot, melyen több mint 200 vállalat vesz részt, közülük 39 Szlovákiából az energetika, a vízgazdálkodás, a pénzügy és az infrastruktúra területéről.

Gazdasági megállapodás és gazdasági együttműködési bizottság létrehozása - ezek a hivatalos látogatás legfőbb céljai. A pénzügyi tárca szóvivője, Alexandra Gogová elmondta, két alapvető gazdasági megállapodást írnak alá: a kettős adózás elkerüléséről és a befektetések kölcsönös támogatásáról és védelméről szólót.

A SARIO, azaz a Szlovák Befektetési és Kereskedelmi Fejlesztési Ügynökség szerint az Irán elleni nemzetközi szankciók csak kismértékben csökkentették a szlovákiai kivitelt. Az ügynökség szóvivője, Richard Dírer azt állítja, a szankciók megszüntetését követően több ágazatban is lehetőségek nyílnak Szlovákia számára; például a közlekedés, autógyártás, textilipar, ill. faipar területén, valamint az általános és nehézgépiparban is. Vagyis a munkagépek és szivattyúk eladásában, a közlekedési infrastruktúrában történő segítségnyújtásban vagy a mérnöki és geológiai munkák terén.

Cseh vállalkozók a szlovákokat megelőzve már megnyitották képviseletüket Teheránban, és van néhány konkrét projektjük is: 5 millió euró értékben 250 traktort szállítanak Iránba, és részt vesznek az Irán-Azerbajdzsán vasútvonal építésében is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×