eur:
386.13
usd:
355.16
bux:
68846.68
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

A kevesebb menekült ellenére lassú a regisztráció Németországban

December elseje óta lényesen kevesebb menekült érkezett Németországba, mint az elmúlt hónapokban. Így a menedéket remélők száma idén alig lépi túl az egymilliót. Azonban a regisztrálással megbízott hivatal csak vontatottan birkózik meg az ügyintézéssel, pedig ősz óta jelentősen bővítették a munkatársak létszámát.

A menekültek regisztrálása általában tolmács segítségével történő adatfelvételt jelent, ennek során ujjlenyomatot is felvesz az illetékes hivatal, amely aztán a belügyi szervekhez továbbítja a szóban kapott információkat. Ennek alapján döntenek a menedékjog megadásáról.

Az adatfelvételre sorszám alapján járulnak a menedékkérők a hivatalnokok elé, azonban nem egyszer akár 12 órát is várakozhatnak, amíg sor kerül rájuk, vagy jöhetnek másnap, mert koraeste bezár a regisztrációs hivatal. Ennek munkamenetét már számos bírálat érte, emiatt például Berlinben a hivatal igazgatója a közelmúltban lemondott tisztségéről.

Noha a közelmúltban jelentősen bővítették a regisztrációs hivatalok adatfelvevő osztályának létszámát, az állami tévécsatorna tegnapi riportja szerint az új munkatársak felkészületlensége folytán sokfelé még nagyobb a káosz, mint korábban volt.

Némi fellélegzést jelenthet az ügyintézés szempontjából az a tény, hogy december elseje óta 73 ezren érkeztek német földre, míg az előző hónapban még 170 ezer menekült lépte át a határt. Berlinben a kormány továbbra is kitart eddigi álláspontja mellett, és elveti, hogy meghatározzák a befogadható migránsok számának felső határát.

Viszont felgyorsították a kérelmek elbírálásának menetét és ezért a végéhez közeledő esztendőben már közel kétszer annyi személyt kényszerítettek Németország elhagyására, mint tavaly.

A belügyi szerveknek azonban komoly problémát jelentenek azok a migránsok, akik nem jelentkeznek semmilyen hivatalban, hanem rokonaiknál, ismerőseiknél húzódnak meg, és az ő közvetítésükkel próbálnak pénzt keresni, ami gyakorlatilag fekete munkát jelent.

Így szinte reménytelennek tűnik a kormány által szorgalmazott integráció is, holott a hatóságok igencsak ellenzik párhuzamos társadalmak kialakulását Németországban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×