eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Növekszik a feszültség Calais-ban a kamionosok és a migránsok között

Nagy-Britanniában is sokan látták annak a magyar kamionosnak a videóját, aki a franciaországi Calais közelében menekültek felé fordította a járművét. Egyre több kamionos számol be arról, hogy fokozódik az erőszak a sofőrök és a menekültek között.

Több, mint két és félmillióan nézték meg a YouTube-on a magát Á. Levente Jeddi-nek nevező magyar kamionos videóját, amelyet a műszerfalra szerelt kamerával vett fel. A felvételen trágár szavakkal illeti a franciaországi Calais közelében, az úton a kamionokra feljutni próbáló migránsokat és menekülteket. Dühében még néha rájuk is fordítja a kormányt és vannak, akik ijedtükben leugranak az útról.

A sofőr később kommentjében azt írta, hogy nem jellemző rá ez a magatartás, amit felfokozott idegállapota váltott ki és a videót eredetileg barátainak szánta csak.

A videó itt látható.

Az általában a menekültek iránt megértőbb brit Guardian című lap szerint valós problémát tükröz a felvétel és megemlíti, hogy egyre inkább nő a feszültség a Franciaországból Angliába tartó kamionosok és a szigetországba elkeseredetten bejutni próbáló migránsok és menekültek között.

A lap megemlíti annak a holland sofőrnek az esetét, aki felvett két fiatal nőt és azt mondta: Londonba érkeztek. Egyikül még a földet is megcsókolta örömében. Utóbb kiderült, hogy egy másik franciaországi városban tette ki őket.

Egy harmadik felvétel egy kamion betört szélvédőjét mutatja: a cseh vezető szerint egy farudat vágtak a kocsihoz.

A magyar sofőr videóját egy angol kamionos csoport is többször megosztotta. Andy Stainsby, egy brit kamionos szervezet képviselője azt mondta a Guardiannek, hogy megérti a magyar sofőr haragját, sőt azt is elismerte, hogy korábban ő is csinált hasonlót. "Elkövettem ilyet a múltban, de most már nem tenném. Ha dugóba kerülnék, kirángatnának a kocsiból. Most már mások a prioritásaim, egyszerűen csak haza akarok jutni."

A brit hatóságok évek óta büntetik azokat a kamionosokat, akik akár tudtuk nélkül is migránsokat hoznak át a francia oldalról.

Stainsby azt mondta, az utóbbi időben különösen feszültté vált a hangulat a migránsok és a kamionosok között. "Soha nem éreztem magam annyira fenyegetve, mint a múlt héten, pedig már 20 éve vagyok fuvaros. Megpróbálom elkerülni a szemkontaktust, nem akarok konfrontációt. Korábban csak szóváltás volt a migránsokkal, de most már annyira elkeseredettek, hogy a munkájukat végző, ártatlan embereket támadnak meg" - mondta.

A Medecins du Monde, vagyis a Világ Orvosai nevű civilszervezet önkéntes doktorait koordináló Jean-Francois Corty azt mondta: azért nőtt meg a feszültség, mert szigorították a biztonsági intézkedéseket a La Manche-csatorna alatt áthaladó Csalagút termináljánál. A menekültek és migránsok így csak kamionokra felmászva tudnak átjutni Angliába. "Több, mint 500 sebesültet láttunk el július óta. Nemcsak a sofőrökkel, de egymással, a rendőrökkel és embercsempészekkel is összetűző menekülteket. A francia hatóságoknak úrrá kéne lenniük a helyzeten" - mondta, hozzátéve Calais központjában valakik felgyújtották a segélyszervezet mobil elsősegélynyújtó helyét.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×