INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

A britek búcsúznak egy 95 éves hagyománytól!

Infostart / InfoRádió
London belvárosának egyik legforgalmasabb metrómegállója Holborn, ahol - tekintettel a főváros népességének rohamos növekedésére - csúcsforgalom idején egyre gyakrabban alakul ki kényelmetlen és balesetveszélyes zsúfoltság. Most arra kérik az utasokat -, hogy az 1920 óta érvényben volt szabályt semmibe véve - ne álljanak fegyelmezetten a megálló igen hosszú mozgólépcsőinek a jobb oldalára, utat engedve a lefelé rohanóknak, vagy az elszántan fölfelé igyekvőknek, hanem cövekeljenek le mindkét oldalon. Állítólag így gyorsabban mozog a tömeg.

A londoni tömegközlekedés etikettje évtizedek hosszú során át alakult ki. Sehol nem álltak olyan példás türelemmel sorba a buszmegállóknál, mint a brit fővárosban. Ezért írhatta "Anglia papucsban" című könyvében a közkedvelt magyar származású humorista: George Mikes, hogy ő már annyira kezd elangolosodni, hogy akkor is sort alkot a buszra várva, ha teljesen egyedül áll ott. Ez persze már a múlté. Rokkantakat és terhes- vagy gyerekes anyákat előre engednek, de aztán felbomlik a sor.

A metró mozgólépcsőin eddig szentségtörés volt elállni a jobb sávot: a tudatlan külföldire vagy vidékire, aki ilyet tett, a siető utasok indignált pillantásokat vetettek, sőt még az is előfordult, hogy - persze udvariasan -rászóltak az illetőre.

Néhány napja a Holborn állomáson, csúcsforgalmi időben, hangosan beszélőn szólítják fel a peronőrök az utazóközönséget, hogy a mozgólépcsőre lépve, töltse be mindkét sávot, így többen, hamarabb jutnak fel a kijárathoz, vagy le, a vágányokhoz. A kísérlet három hétre szól, majd elválik, igaz-e, hogy így gyorsabban mozgatható a tömeg.

A metróállomás bővítését és átépítését azonban csak 2020-re ígérik.


A címlapról ajánljuk