eur:
394.24
usd:
370.3
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Ficóval vitázott Angela Merkel

Éles vita alakult ki Robert Fico szlovák kormányfő és Angela Merkel német kancellár között a brüsszeli uniós csúcs első napján. Fico megjegyezte, úgy, ahogy nem értettek egyet a kötelező kvótákkal, az állandó áthelyezési mechanizmussal sem fognak.

Az unió és Törökország külső határvédelmének céljából összehívott ülés nyugodt hangnemben indult, majd éles fordulatot vett, amikor Robert Fico szlovák miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár között éles vita alakult ki. Angela Merkel szolidaritást kért Pozsonytól. Hozzátette, értetlenül áll Szlovákia, illetve a közép- és kelet-európai országok kötelező kvótarendszert elutasító álláspontját illetően.

Szlovákiának december 18-ig kell benyújtania a luxembourgi székhelyű Európai Bírósághoz azt a keresetet, amelyben a menekültek befogadására vonatkozó európai uniós kvótarendszert akarja megtámadni.

Fico elmondta, hogy az igazságügyi minisztérium már megkapott minden javaslatot az érintett szaktárcáktól, és Szlovákia európai bíróságokhoz kirendelt képviselője készíti a vádiratot. A kormányfő hangsúlyozta, Szlovákiának semmi oka, hogy változtasson elutasító magatartásán. "Az hogy az országnak öt és fél millió lakosa van, nem jelenti azt, hogy nem fejezheti ki saját véleményét. Teljesen szuverén módon fejezem ki Szlovákia álláspontját az ügyben" - nyilatkozta a kormányfő hozzáfűzve, hogy meglehetősen kemény eszmecsere folyt közte és Angela Merkel között, s néhány múltbéli dolgot is felemlegettek egymásnak, de soha nem fog arról pletykálni, ami kettejük között elhangzott.

Robert Fico figyelmeztetett a tél közeledtére és a szűnni nem akaró menekülthullámra is. Tudomása szerint az unió határait napi szinten 7-10 ezer menekült lépi át, amely nem csak biztonsági, hanem egészségi kockázatot is magában foglal. "Számos újságban olvastam ismert, köztük szlovákiai orvosok véleményét, miszerint ezt az egészségi kockázati tényezőt is figyelembe kell venni a jövőben" - jegyezte meg Fico.

Szlovákia szeretné megerősíteni az Európai Unió külső határainak védelmét ellátó Frontex ügynökséget. Fico ehhez felajánlott 20 embert, és azt ígérte, a jövő évtől további 10 fő segíti majd a Frontex munkáját. Szlovákia ezen kívül 3 millió eurót ajánlott fel a menekülttáborokban élő szírek megsegítésére.

A szlovák kormányfő leszögezte, hogy a V4-ek nagyon aktívak a migrációs krízis kezelésében. Példaként felhozta, hogy Csehország, Szlovákia és Lengyelország is rendőrökkel segít a magyaroknak a határai védelmében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×