eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Hatalmas vitákat kavarnak a menekültek Németországban

A német kancellár a tegnapi napot gyakorlatilag a menekültek számára szentelte, mert Berlinben felkereste a menedékjog iránti kérelmek elbírálására létesített hivatalt, majd egy iskolát, ahol német nyelvet tanítanak az újonnan érkezőknek, végül pedig egy menekülttábort. Angela Merkel hangsúlyozta, hogy a polgárháború elöl menekülőket be kell fogadni és esetükben nem lehet felső határt szabni. Kijelentését azonban több bírálat is érte. A volt belügyminiszter egyenesen felelőtlenségnek nevezte, hogy a berlini kormány semmibe véve a menekültekre vonatkozó uniós megállapodásokat, ellenőrzés nélkül enged be mindenkit.

Az év eleje óta 450 ezer menekült érkezett Németországba. Ezzel kapcsolatban a kancellár kijelentette, hogy az alkotmányban lefektetett menedékjog nem említ felős határt, tehát mindenkit be kell fogadni, aki polgárháború miatt kényszerült hazája elhagyására.

Angela Merkel nyilatkozatát Hans Peter Friedrich, volt belügyminiszter azonban élesen bírálta és súlyosan elhibázottnak minősítette a kormány a döntését, hogy ellenőrzés nélkül engedi be a Magyarországon át érkező menekülteket. Ezzel kapcsolatban rámutatott arra is, hogy ezáltal tömegesen érkezhetnek szélsőséges beállítottságú muszlimok, akik mint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet alvó sejtjei húzódnak meg Németországban.

Hasonló szellemben nyilatkozott a bajor tartományi kormány pénzügyminisztere is. Markus Söder szerint az eredetileg egyszeri, kivételes alkalomra tervezett döntés időközben tartósnak ígérkezik, amelynek alapján naponta sok ezer menekült érkezik Németországba és az így előállt helyzettel a hatóságok egyre kevésbé tudnak megbirkózni.

A szövetségi törvényhozás külpolitikai bizottságának vezetője egy interjúban visszautasította a kancellárt ért bírálatot. Norbert Röttgen leszögezte, hogy a menekültek ellenőrzés nélküli bebocsátása nagyszerű lépés volt Angela Merkel és kormánya részéről.

Hasonlóképpen kelt a kancellár védelmére a koalícióban résztvevő szociáldemokrata párt frakcióvezetője is. Thomas Oppermann szerint a Bajorországban kormányzó Keresztényszociális Unió populista nyilatkozataival félelmet kelt az emberekben és a menekültek ellen hangolja őket.

A két állami tévécsatorna most készült felmérése alapján a lakosság 61 százaléka helyesli a kormány nagyvonalú döntését és támogatja a menekültek támogatását célzó polgári kezdeményezéseket. A második állami tévécsatorna a menekültek javára rendezett gálaestje azonban távolról sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A gála egyébként közkedvelt műsorvezetője, Johannes B. Kerner a meghívott menekültekkel nem tudta megtalálni a megfelelő hangnemet, a műsorban szereplő művészek szinte kizárólag saját maguk népszerűsítésére használták fel a fellépésüket, majd a gálaestet követő kerekasztal-beszélgetésen a moderátor, Maybritt Illner csak nehezen tudott úrrá lenni a résztvevők között elmérgesedett vitán, amelyben a szlovák Szabadság és Szolidaritás Párt európai parlamenti képviselője, Richard Sulik azt vetette a berlini kormány szemére, hogy a menekültek nyakló nélküli beengedésével szabályos káoszt okozott Európában, egyben pedig vonzóvá tette Németországot.

A vitában a berlini kormányt képviselő Sigmar Gabriel gazdasági miniszter ezt felháborodottan utasította vissza, hangsúlyozva, hogy Richard Suliknak inkább örülnie kellene, hogy Németország ennyi újonnan érkezőt fogad be, mert különben az Európai Unió peremét alkotó országoknak, így Szlovákiának is kellene gondoskodnia a menekültek tömegeiről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×