eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az MKP-val kokettálnak a szlovák liberálisok

A Híd helyett a liberális Szabadság és Szolidaritás lehet a Magyar Közösség Pártjának koalíciós partnere a jövőre esedékes szlovákiai parlamenti választásokon. A választási együttműködésről már tárgyalt egymással az MKP és az ESZ-Á-ESZ (SaS). A két pártnak együtt lenne esélye a parlamenti küszöb átlépésére.

A liberálisok néhány héttel ezelőtt keresték meg a Magyar Közösség Pártját az együttműködés ötletével. Azóta már egyszer tárgyalt a két párt vezetősége.

A közvélemény-kutató intézetek az MKP-nak az utóbbi hónapokban rendre 5 százalék körüli eredményt mérnek, a Szabadság és Szolidaritás pártjára pedig a választók 3-6 százaléka adná a voksát. Mindez azt jelenti, hogy egyik párt sem érezheti bebiztosítva a helyét a parlamentben, ám ha sikerül megállapodniuk az összefogásról, kényelmesen átléphetik a bejutási küszöböt.

A közös lista állításának ötletével az SaS kopogtatott a magyar párt ajtaján, amely úgy tűnik, nem lesz elutasító a liberális eszméket valló szlovák párttal. Korábban mindketten máshol próbálkoztak, ám Berényi József pártja a szlovák-magyar vegyespárttól, a Hídtól elutasító választ kapott, az SaS-nek pedig személyi ellentétek miatt nem sikerült csatlakoznia az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (O¥aNO), valamint az Új Többség (Nova) alkotta szlovák ellenzéki csoporthoz.

Az MKP-SaS koalíció mindkét párt számára elfogadhatónak tűnik, a részleteket azonban még tisztázni kell, egyelőre a belső használatra készülő közvélemény-kutatás eredményeire várnak. Az egyeztetés tényét azonban mindkét részről megerősítették.

"Volt egy találkozónk az SaS-szel, melyet ők kezdeményeztek. Leültünk velük, beszélgettünk együttműködési lehetőségekről. Megvizsgáltuk, mi a közös a két párt programjában. Igazából koalícióról nem volt szó szó, hanem arról, hogy mi a lehetősége a kormányváltásnak" - mondta Berényi József, az MKP elnöke hozzátéve, hogy a Magyar Közösség Pártja önállóan készül a választásokra, és elsősorban azt szeretnék, ha párton kívüli civilek kerülnének a választási listájukra.

¥ubomír Galko, az SaS alelnöke egyelőre nem kívánta kommentálni a tárgyalás eredményét, csupán annyit mondott, hogy szeptemberre vélhetően minden eldől a két párt közti együttműködéssel kapcsolatban.

Kérdéses lehet azonban, hogy a felek mennyire tudják majd elfogadtatni saját választóikkal az együttműködést. Tokár Géza politológus szerint veszélyes lehet, ha az SaS szlovák szavazói nem voksolnának egy magyarokkal közös listára, ahogy az MKP radikálisabb szavazórétege is elfordulhat a párttól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×