eur:
390.72
usd:
366.15
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Dél-Karolinai kormányzó: vegyétek le a faji gyűlölet jelképét

Történelmi javaslat az amerikai Dél-Karolina állam vezetőjétől. Nikki Haley kormányzó azt mondta: el kell távolítani a helyi törvényhozás területéről a polgárháborús időkből ismert konföderációs zászlót. Az ok, a múlt heti templomi vérengzés, amelyben egy fehér támadó fekete hívőket ölt meg.

150 évvel a polgárháború vége után múzeumba való a déli, rabszolgatartó Konföderáció zászlója és el kell távolítani a helyi Kongresszus területéről - annak ellenére, hogy sokak számára nemes hagyományokról szól.

Többek között erről beszélt Dél-Karolina állam kormányzója, Nikki Haley. Szavai azért is meglepőek, mert a republikánus párt tagja, amely korábban harcosan ellenezte az ellentmondásos zászló eltávolítását.

A vörös alapon egy átlós kék keresztben fehér csillagokat tartalmazó zászlót egyaránt maguknak mondják a déli hagyományőrzők, a fehérek felsőbbrendűségét hirdetők és külföldön az amerikai romantika által megérintett motorosok is.

A dél-karolinai Charlestonban a múlt héten elkövetett templomi vérengzés azonban újra felszínre hozta a konföderációs zászló körüli vitát.

A déli városban egy 21 éves fehér fiatalembert, Dylann Roofot vádolják azzal, hogy agyonlőtt 9 embert egy feketék által látogatott templomban. A hatóságok szerint Roof gyűlöletből ölt.

A kormányzó asszony most azt mondta: jó, vagy rossz okokból, a zászló mindig is Dél-Karolina történelmének része lesz. "De míg múltunk egyik kifejezője, addig nem fejezi ki államunk jövőjét" - mondta.

"Egy rács mögé zárt gyilkos azt remélte, hogy faji háborút indíthat el. Megmutathatjuk neki, hogy hibázott, hogy az ellenkezője történik" - tette hozzá. A kormányzó szavainak különös súlyt ad, hogy korábban maga is megpróbálta megvédeni a rabszolgatartó déli hadseregek zászlóit.

Dél-Karolina volt az utolsó szövetségi állam, amely a törvényhozás épületén tartotta az ellentmondásos zászlót. 2000-ben végül egy 10 méter magas zászlórúdra húzták fel a kongresszus tőszomszédságában.

A mostani, vélhetően rasszista indíttatású mészárlás után egy republikánus képviselő nyújtott be törvényjavaslatot a zászló elmozdításáról, miután szombaton már ezt követelte több száz tüntető.

"Sokak számára ez a faji gyűlölet jelképe. Vegyétek le, tisztelegjetek a charlestoni áldozatok előtt" - írta Mitt Romney volt republikánus elnökjelölt a Twitteren, akit Obama elnök 2012-ben győzött le.

"Jó meglátás, Mitt!" - kommentálta Obama a bejegyzést, mielőtt újraposztolta volna az üzentet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×