eur:
393.8
usd:
367.6
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Kitörhet a háború Kína és Amerika között

Kína és az Egyesült Államok között elkerülhetetlen a háború, ha Washington továbbra is korlátozni próbálja Peking területi ambícióit a Dél-kínai tengeren. Erre figyelmeztetett egy kínai lap.

"Kínának bele kell törődnie, hogy konfliktus törhet ki közte és az Egyesült Államok között" - írta a pekingi vezetés szócsövének számító Global Times című lap.

A kínai fegyveres és légierők első ízben támadó és nem csak védelmi feladatokat is kaphatnak, amelynek nyomán megnőhet egy véletlen konfliktus lehetősége.

Erre utal a kínai állami tanács egyik dokumentuma, amely szerint az ország "súlyos és összetett biztonsági fenyegetésekkel néz szembe".

Az anyag szerint a Kínai Néphadsereg, a haditengerészet és a légierő a határoktól távol is erődemonstrációkat tarthat, hogy így védje meg a Peking által saját területi vizeihez sorolt szigeteket.

Ez főleg a Dél-kínai tengeren és a Csendes-óceán más térségeiben vezethet feszültséghez az Egyesült Államokkal és annak térségbeli szövetségeseivel, így Japánnal, Tajvannal és a Fülöp-szigetekkel - jegyzi meg a Telegraph című lap.

A kínaiakat a múlt héten különösen feldühítette, hogy egy amerikai kémrepülőgép a kínai figyelmeztetéseket figyelmen kívül hagyva átrepült egy vitatott hovatartozású szigetcsoport felett.

Peking válasza az volt, hogy világítótornyok építésébe fogott a Spratly-szigetek néven ismert szigetcsoporton. Ezt a területet rajta kívül Brunei, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Tajvan és Vietnam is magának követeli.

A kínaiak a szigeteken leszállópályát, kikötőt és házakat is építenek.

A pekingi védelmi minisztérium azzal utasította el a külföldi bírálatokat, hogy az építkezés olyan, mintha otthon folytatnák és abból a "külvilág is profitálni fog".

Elemzők szerint sem az amerikaiak, sem a kínaiak nem akarnak meghátrálni és ezért áll fenn egy incidens lehetősége.

2001-ben, amikor egy amerikai kémrepülőgép összeütközött egy kínai vadászgéppel, az amerikaiak - saját kifejezésükkel élve a "de-eszkalációt" választották. Egy mostani, hasonló helyzetben azonban már másként reagálnának - mondták szakértők a Telegraphnak.

Kína ugyanakkor úgy tekinthet Washingtonra, mint egy "meggyengült nagyhatalomra" és ezért úgy érezheti: Amerika nem vágna vissza, ha lelőnék egyik felderítő gépét - mondta Robert Dujarric professzor, a Temple egyetem Ázsia-szakértője a Telegraphnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×