eur:
388.69
usd:
361.72
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Nagy-Britannia megosztott

35-35 százalék, azaz holtverseny a két nagy pártnak, 9 százalék valószínűleg a királycsináló liberálisoknak és siker a skót nacionalistáknak. Ezt az eredményt jósolták a felmérések a mai brit parlamenti választások előtt, amelyek nagy változásokat hozhatnak a sokáig kétpárti brit politikai életben.

"Hung parliament" - ezzel a magyarra talán "függő parlamentként" fordítható kifejezéssel jellemzik Nagy-Britanniában, amikor egyik nagy párt sem szerez többséget, hogy egymaga alakíthasson kormányt.

Az utóbbi száz évben csak négyszer fordult elő ilyesmi, és szinte bizonyos, hogy pénteken is megismétlődik a helyzet. Nagy-Britannia megosztott: hatalmon maradjanak-e az államadósságot megszorításokkal visszafogó konzervatívok és partnereik, a Liberális Demokraták, vagy az alacsony fizetésűek, a fiatalok a torykból kiábrándultak érdekében felszólaló Munkáspárt vegye át a stafétabotot?

A Guardian napilap csütörtöki felmérése szerint mind a kormányzó konzervatívok, mind a helyükre törő Labour a szavazatok 35-35 százalékára számíthat. Az eddigi koalíciós partner Liberális Demokraták - akiknek megcsappant a népszerűségük - 9 százalékra és az esetleges másik királycsináló párt, a Skót Nemzeti Párt 5 százalékra számíthat.

A brit választási rendszerben csak egyéni választókerületek vannak, és a győztes mindent visz - azaz a kerületben a többi jelöltre adott szavazatok elvesznek.

Az utóbbi hónapokban a médiát Európa-ellenes és a kelet-európaiak bevándorlását veszélynek nevező szlogenekkel elárasztó brit függetlenségi párt, a UKIP visszaszorult, és a választási rendszer miatt a voksolás egyik nagy vesztese lehet, de így is bejuthat néhány képviselője a parlamentbe.

Brit kommentátorok most azt találgatják, hogy a holtverseny esetén ki és milyen alapon deklarálja majd, hogy neki van joga kormányt alakítani.

A hatalmon lévő konzervatívok némi előnyben vannak: ügyvezető kormányuk lehet, amíg nem sikerül alkut kötni, valószínűleg a liberális demokratákkal. Utóbbiak akár átsorolhatnak a Munkáspárt oldalára, ha az olyat ígér nekik, ami megmozgatja a fantáziájukat.

A Labour paktumot köthet még a Skót Nemzeti Párttal, amely valószínűleg megnyeri az összes skót mandátumot - 53 helyet -, annak ellenére, hogy korábban határozottan kizárta a szövetséget.

Felmerült az is, hogy a konzervatívok vagy a munkáspártiak kisebbségi kormányt hoznak létre, és taktikai szövetségeket kötnek más pártokkal. Hogy végül ki mondhatja azt, hogy az övé a kormányalakítási jog, az 30 ingadozó választókerület több tízezer választóján múlik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.

Élőben a BL-elődöntő: Real Madrid–Bayern München 2-1

A Borussia Dortmund már a június elsejei döntő résztvevője, ma este eldől, ki lesz az ellenfele. A második félidőben a Bayern szerzett vezetést, de ezután felpörgött a Real Madrid, volt visszavont gól, VAR-vizsgálatok, a mérkőzés vége előtt kicsivel pedig már figyelmeztetni kellett a szurkolókat, szinte az egész stadion felállt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×