eur:
389.47
usd:
361.7
bux:
68491.95
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Vitázik a Volkswagen vezetősége

A világ egyik legnagyobb gépkocsigyárának, a Volkswagennek vezetőségében belháború robbant ki, mert a cég felügyelőtanácsának élén álló Ferdinand Piech váratlanul bejelentette, hogy nem bízik többé a konszernt vezető Martin Winterkornban. A Volkswagen felügyelőtanácsának elnöksége még a mai nap folyamán összeül, hogy meghallgassa Ferdinand Piech kifogásait.

A mai ülés helyszínét és időpontját nem hozták nyilvánosságra, csupán a résztvevők névsorát és ebből tudósítók arra következtettek, hogy a Volkswagen jövője szempontjából igencsak fontos tanácskozásra legkorábban délután kerül sor, mert a grémium egyik tagja, Stephan Weil Alsószászország tartományi kormányfője délben még a hannoveri nemzetközi vásárt keresi fel. Az autógyár vezetésében kirobbant viszályt a felügyelőtanács élén álló Ferdinand Piech váltotta ki múlt heti nyilatkozatával, amelyben megvonta bizalmát Martin Winterkorn vezérigazgatótól.

Jól értesült források szerint Piech azért fordult el Winterkorntól, mert a Volkswagen nemrég épült drága amerikai gyára gyenge kihasználtsággal működik és a világ egyik legfontosabb piacán, az Egyesült Államokban egyre kisebb érdeklődés mutatkozik a VW kocsik iránt. Martin Winterkorn 2007-ben éppen Ferdinand Piech pártolásával került a Volkswagen konszern élére. Hivatali működése alatt a cégnek sikerült termelését több mint 60 százalékkal növelni, ezért az alkalmazottak létszámát is az eredeti 329 ezerről időközben csaknem kétszeresére emelték.

Piech múlt heti nyilatkozata gyakorlatilag hadüzenet Winterkornnak, akiről feltételezték, hogy vezérigazgatói megbízatása után ö követi Piecht a felügyelőtanács élén.

A Volkswagen üzemi tanácsát vezető Bern Osterloh a viszályban Winterkorn mellé áll, csakúgy mint két további főrészvényes, a Porsche családot képviselő Wolfgang Porsche, aki egyben Piech unokatestvére, valamint Alsószászország miniszterelnöke, Stephan Weil.

A Handelsblatt kereskedelmi napilap viszont idézte a Volkswagen egy további résztulajdonosát, Katárt, amely már borúlátóan nyilatkozott Winterkorn kilátásait illetően. A konszern élén dúló belháború miatt a tőzsdén bizonytalanná vált a Volkswagen, mint befektetési célpont.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×