eur:
385.97
usd:
354.62
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Először lehet női elnöke Amerikának

Hillary Clinton személyében első ízben női elnöke lehetne az Egyesült Államoknak. Mark Rubio republikánus szenátor pedig megválasztása esetén az első kubai amerikai lehetne a Fehér Házban. A 2016-os amerikai elnökválasztások előtt egyre több politikus jelenti be indulását.

Hillary Clinton volt külügyminiszter a várakozásokat beváltva vasárnap közölte, hogy pályázik az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségére. Az egykori First Lady bejelentése kevésbé lepte meg a közvéleményt, mint optimizmustól kicsattanó első kampányvideója, amelynek csak a közepén tűnt fel.

A demokrata oldalon Hillarynek egyelőre nincs kihívója, ami később gondokat okozhat neki: a demokrata szavazók az előválasztásokon gyakran büntetik a favoritot. Clinton tehát nem veheti biztosra a jelöltséget, különösen, hogy Barack Obama ellopta tőle a "forradalmi ikon" jelzőt.

Sokakat az is hidegen hagy, hogy Hillary lehetne az első nő a Fehér Ház élén.

"Idős fehér nő" - mondta egy nyersen fogalmazó amerikai politikai kommentátor, talán a feministák által előszeretettel használt "középkorú fehér férfi" kifejezésre való visszavágásként.

Tény, hogy míg Hillary otthonos és kellemes érzést keltő első kampányvideójában szinte mindenkinek mindent ígért, az indulását hétfőn bejelentő, kubai menekült szülőkkel rendelkező republikánus Marco Rubio szenátor viszont saját életkorából próbál előnyt kovácsolni.

"Tegnap egy, a tegnapot idéző vezető kezdett el kampányolni azzal, hogy visszavisz bennünket a tegnapba" - utalt nem épp hízelgő módon Hillary Clintonra.

A most 43 éves, az egyetemet diákhitelből végigcsináló és a republikánusok köreiben szinte rocksztárként kezelt Rubio szerint a jövő évi elnökválasztás "generációs választás" lesz.

Ezzel nemcsak Clintonnak, de egykori mentorának, az elnökválasztáson várhatóan szintén induló Jeb Bush volt floridai kormányzónak, George Bush egykori elnök testvérének is odavágott.

A republikánus jobbszárny, a Teadélutános mozgalommal folytatott affér után Rubio a centrumba sodródott és a Szenátusban 2013-ban elfogadott, de a Képviselőházban elbukott bevándorlási reform fűződik a nevéhez.

A fiaskó után hátat fordított a radikálisoknak, a külpolitikára összpontosított és 3 év alatt 14 országot látogatott meg - azaz több helyen járt hivatalos úton, mint más republikánus elnökjelölt-aspiránsok.

Hillary Clinton közben Iowába, abba az államba indult kampányolni, amely 2008-ban kisiklatta elnöki ambícióit és amely jövőre elsőként szavaz a demokrata elnökjelöltről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×