eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Miként lehetett szabadlábon az ausztráliai túszejtő?

Miért volt szabadlábon a "Gyűlölet Sejkje"? Erre a kérdésre kell válaszolnia az ausztrál biztonsági szolgálatoknak, miután egy magányos túszejtő akciója után három ember halt meg egy sydney-i túszdrámában.

Az ausztrál rendőrök megrohamozzák a Lindt kávézót a 16 órás túszdráma végén. Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy hogyan ejthetett foglyul 17 embert egy forgalmas kávézóban egy ismert iszlámista radikális? Az Iránból Ausztráliába emigrált, majd síítából szunnitává vált Man Haron Monis a rendőrségi kommandó rajtaütése során két tússzal együtt életét vesztette.

Az ötven éves, magát sejknek nevező férfi ismert volt a hatóságok előtt. Tavaly bíróság elé kellett állnia, amiért sértő hangnemű leveleket írt Afganisztánban meghalt ausztrál katonák rokonainak.

Egy másik eljárás során óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Az ügyben az volt a vád, hogy köze volt ex-felesége brutális meggyilkolásához és 40 rendbeli szexuális zaklatással is vádolták.

A Gyűlölet Sejkjeként emlegetett Monis többször szóhoz jutott az ausztrál tévében, de a titkosszolgálatok csak nagyszájú, de ártalmatlan aktivistának tartották.

Így fordulhatott elő, hogy egy puskával a kezében be tudott sétálni Sydney egyik kávézójába, az ország nagy pénzügyi intézményeinek irodái közelében - írja a Telegraph című lap.

Videofelvételek szerint Monis a túszok fejéhez szegezte puskáját, miközben arcukat a kávézó ablakának nyomta.

A túszejtő egy iszlám eskü szövegével díszített zászlót bontott ki, de később azt követelte, hogy kapja meg az Iszlám Állam nevű terrorszervezet lobogóját.

Az állig felfegyverzett és páncélt viselő rendőr-kommandósok végül helyi idő szerint hajnali 2-kor rohamozták meg a kávézót, ahonnan korábban több túsz is kiszökött.

Egy rendőrségi illetékes azzal magyarázta az akciót, hogy bentről lövések zaját hallották.

Az akció nyomán életét vesztette a túszejtő és két foglya. Hírek szerint a kávézó üzletvezetője megpróbálta kicsavarni a fegyvert az álomba merülő támadó kezéből, a női áldozat - egy háromgyermekes anya - pedig egy terhes barátnőjét próbálta védeni.

Közben 6 túsz kiszökött a kávézóból. A rendőrök ezután behatoltak és a környéket fél percig lövöldözés zaja töltötte be.

Monis egyik követelése az volt, hogy beszélhessen Tony Abbot miniszterelnökkel, egy másik, hogy kapja meg az Iszlám Állam zászlóját.

Az ausztrál hatóságok szerint a túszejtő nem állt kapcsolatban az Iszlám Állammal. Biztonsági szakértők szerint azonban veszélyes, hogy egyre több a dzsihádisták által megihletett, de egyedül fellépő támadó.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×