eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Menjen pilótának Japánba!

Japánban olyan méreteket öltött a társadalom elöregedése, hogy repülőjáratok sorát törölhetik. Az ok: tömegesen mennek nyugdíjba a koros pilóták és nincs, aki átvegye a helyüket. A japán fapados légitársaságok szenvednek a legjobban, ironikus módon saját gyors terjeszkedésük miatt.

Pilótahiány Japánban! A nyáron többezer járatot törölhetnek a távol-keleti szigetországban, mivel a régi pilóták nyugdíjazása után nincs, aki a helyükre üljön.

A Peach Aviation nevű regionális diszkont-légitársaság becslései szerint május és október között több, mint 2000 járatot kell majd törölni - júniusban már 448-nál állt a számláló.

Egy másik fapados társaság, a Vanilla Air nemrég közölte, hogy 154 járatot törölt, mert nem tudott megfelelő számú személyzetet felvenni.

Mint a Telegraph című brit lap megjegyzi: a japán légiágazat bajai az első látványos jele annak, hogy milyen gondokat okoz a gyorsan elöregedő népesség.

Koike Juriko képviselő, volt védelmi miniszter feladata olyan politika kidolgozása, ami megnövelné a születési arányt. A képviselőasszony arra figyelmeztetett, hogy a légiközlekedésben csak rosszabb lesz a helyzet.

A japán fapados légitársaságok szenvednek a legjobban, ironikus módon saját gyors terjeszkedésük miatt.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a következő évtizedekben már a hagyományos légicégeknek is fel kell készülniük erre a problémára. Arra lehet számítani ugyanis, hogy az idősebb pilóták szinte egyszerre vonulnak nyugdíjba.

Az Egyesült Nemzetek légügyi hivatala két évvel ezelőtt figyelmeztetett, hogy komoly pilótahiány lép majd fel, különösen a gyorsan bővülő ázsiai piacokon, ahol duplájára ugrik az irántuk való kereslet.

Japánban tavaly 5686 képzett pilóta állt alkalmazásban, de a következő években már több, mint 7000-re lesz szükség, hogy fennakadások nélkül működjön a légiágazat.

A fiatalok amiatt nem érdeklődnek a máshol romantikusnak tartott életpálya iránt, hogy az új repülővezetők másokkal összehasonlítva keveset keresnek. Az átlagfizetés körülbelül havi 7000 euró, ami Japánban egy orvosi és három vízvezeték-szerelői fizetésnek felel meg. A nemzeti légitársaság, a Japan Airlines kapitánya közben ennek a többszörösét, akár évi 140 ezer eurót is megkeresheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×