eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Indulhat a nagy porszívó-roham

Szeptembertől az Európai Unióban nem szabad árusítani nagyobb teljesítményű porszívókat. Fogyasztóvédelmi csoportok arra ösztönzik a vásárlókat, hogy addig vegyenek új és erős gépeket, amíg tudnak. Panaszkodnak az allergiások és az egyik vezető márka gyártója is.

Az Európai Unió elveri a port a nagy teljesítményű porszívók gyártóin. Egy rendelkezés szerint szeptembertől eltűnhetnek a boltokból az olyan gépek, amelyek motorjának teljesítménye meghaladja az 1600 Wattot. Az Unió az energiahatékonyság és a globális felmelegedés elleni harc nevében kívánja korlátozni, hogy mekkora erővel szippantsák a port a takarítóeszközök és a tervek szerint 2017-től már csak 900 wattos porszívókat szabad majd piacra dobni.

Nagy-Britanniában a tekintélyes Which? fogyasztói magazin arra sürgeti olvasóit, hogy használják ki az alkalmat ameddig lehet és most vegyenek erős porszívót. A kiadvány rendszeresen rangsorolja a vizsgált termékeket és a "Legjobb vétel" logóval ellátott porszívók között több olyat is felsorol, amelynek teljesítménye meghaladja az 1600 wattot.

Az egyik topmodell 2200 wattos és ennek működtetése évente 3800 Ft-tal kerül többe, mint a szerényebb, 1600 wattos modellé.

De míg az autók esetében talán meg lehet győzni az emberek nagy részét, hogy minek a 2 literes benzines Audi, ha egy 1,4 literes Astrával is meg lehet látogatni a nagymamát, addig a fogyasztóvédők szerint az új rendelkezéssel csak annyit ér majd el Brüsszel, hogy az embereknek tovább tartson a takarítás.

Az Unió szeretne megfelelni saját energiatakarékossági és üvegházi gáz-emissziós céljainak, de ezzel a rendelkezéssel csak az EU-t atyáskodó zsarnokként beállító euroszkeptikusok alá adhatja a lovat.

A bevándorlás-ellenes Brit Függetlenségi Párt, a UKIP például így tette közzé a hírt oldalán: "Az EU elveri a port a házukra büszke briteken a porszívó-tilalommal".

"Hogy mer az EU Bizottság beleszólni abba, hogy milyen gépeket használunk? Ezek az arctalan bürokraták életünk minden területén korlátozni akarják választási szabadságunkat" - írta Louise Bours, az euroszkeptikus párt európai parlamenti képviselője.

Panaszkodnak a porallergiások is, akik szerint tovább tart majd a takarítás és gyakrabban kell majd porzsákot cserélni - extra pénzért.

Az innovatív termékeiről ismert Dyson márka alapítója, James Dyson bíróságon akarja megtámadni a rendelkezést azon az alapon, hogy az EU ökodizájn alapelvei kimondják, hogy a termék nem gyakorolhat kedvezőtlen hatást a felhasználó egészségére, biztonságára és környezetére.

Kérdés, hogy helyt adnak-e majd neki, és hogy mekkora teljesítménnyel lehet majd szívni a jövőben az EU-ban... mármint port.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×