eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kézfeje buktathatta le a lefejezőt?

A brit felderítés már sejti, ki a szigorú vallási törvényeken alapuló, új muszlim kalifátus létrehozásáért harcoló erőknek az a fegyverese, aki a világhálóra feltett, vérfagyasztó videófelvételen késsel vágta le a foglyul ejtett amerikai riporter, James Foley fejét. A szadista harcost a többiek Dzsihádi John-nak szólítják. A videón dél-londoni akcentussal beszélt, és a szakértők szinte száz százalékig biztosak abban, hogy azonosították, ki ez az Angliából származó fiatalember.

Az erősen gyanúsított huszonhárom éves, egyiptomi származású brit állampolgár Abdel-Madzsed Abdel Bary a közelmúltban már elterjesztett magáról egy olyan felvételt, amelyen levágott fejjel a kezében pózol. Mielőtt a Közel-Keletre utazott, hip-hop számokkal lépett fel és egy olyan arabnak a fia, akit perbe fogtak azt követően, hogy 1998-ban az Egyesült Államok több afrikai követségét érte robbantásos merénylet.

A fiatalember azonosításában beszédhang-specialisták mellett egy olyan szakértő is közreműködött, aki a kézfejen futó erek alapján tud felismerni gyanúsított személyeket. A vérfagyasztó, barbár videón képváltás van a térdelő, hátrakötött kezű amerikai riportert megragadó, késsel fenyegető harcost mutató felvétel és a kivégzés aktusa között, tehát, nem egészen bizonyos, hogy az angolul beszélő fiatal és a hóhér azonos volt. De tudható, hogy Abdel Bary az észak-szíriai Rakka városában tartózkodik, ott ahol James Foley-t lefejezték.

Az utóbbi időkben havonta mintegy húsz brit állampolgárságú, Angliában született vagy régen itt élő muszlim fiatal használja fel az útlevelét, hogy minden akadály nélkül a Közel-Keletre utazzék, és ott belépjen a kalifátus létrehozásáért küzdő fegyveres seregbe. Olyan angolok is vannak közöttük, akik csak nemrégiben tértek át a mohamedán hitre.

A fundamentalista iszlám Isil szervezet és fegyveres erő, amely Irakban és Szíriában hódít területeket azért is igen veszélyes, mert - mint Philip Hammond brit külügyminiszter a hét végén rámutatott: Európában is merényleteket tervez. Tehát fel kell lépni ellene. Ennek egyik módja az Isillel szemben álló kurd Pesmerga harcosok segítése korszerű fegyverekkel, kiképzéssel. A Pesmerga már jelezte, hogy nem kívánja brit egységek bevetését, de támogatásra nagy szüksége van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. Németországban a Bundestag elé került a napokban az a törvényjavaslat amivel tovább akarják gyorsítani a napelemek németországi terjeszkedését. Magyarországon legutóbb viszont elkaszáltak egy olyan kapacitásbővítési csomagot, amely az évtized végére akár további 10 GW megépítése előtt nyitotta volna meg a beruházási lehetőségeket. Kiss Ernőt, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség MNSZSZ) elnökét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×