eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Bírálja az ellenzék Robert Ficót

Míg Orbán Viktor miniszterelnök egyetért Robert Fico szlovák kormányfővel abban, hogy a Nyugat által szorgalmazott szankció politikája "többet árt nekünk, mint az oroszoknak", addig a szlovák ellenzéki pártok bírálják Ficót az Európai Unió és Oroszország közötti szankciókkal kapcsolatos kijelentéseiért.

Robert Fico szerint nemcsak az Európai Unió ellen irányuló orosz szankciók, hanem az Oroszország ellen megfogalmazott intézkedések is értelmetlenek és ártanak Szlovákiának. A szlovák miniszterelnök ezért felszólította az ellenzéket, hogy az ország érdekeinek védelme érdekében fogjon össze a kormánnyal.

A szlovák ellenzéki pártok azonban nem osztják a miniszterelnök véleményét. "Robert Fico ismét bebizonyította: úgy viselkedik, mint egy orosz ügynök. Õ az Európai Unió mételye, aki szétveri a demokrácia védelmére és az agresszió ellen irányuló közös politikát" - jelentette ki ¥udovít Kaník, a jobboldali Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió frakcióvezetője.

Hasonló véleményen vannak a liberálisok is. Elnökük, Richard Sulík szerint a miniszterelnök tipikus hitszegő politikát folytat, amikor a kormánypárt választói között orosz-párti, nyugatellenes politikát terjeszt, a másik oldalon, az Európai Unió talaján az Oroszország irányában táplált affinitásával viszont nem kíván kitűnni.

Bugár Béla pártja, a Híd inkorrektnek nevezte Fico kijelentéseit. "Sajnálatos, hogy a szlovák kormányfő kijelentéseivel kétségbe vonja az unió egyértelmű álláspontját egy olyan országgal szemben, amely durván megsérti más nemzetek szabadságjogait" - szögezte le állásfoglalásában a párt.

Az Oroszország által bevezetett embargó elsősorban a szlovákiai agrártermelőket érinti kellemetlenül. Stanislav Nemec, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara vezetője szerint az olcsóbb külföldi árufélék eláraszthatják a szlovák piacot, így a hazai termelők elvesztik a versenyképességüket. "Ez több olyan kis- és középvállalkozó csődjéhez vezethet, akik tulajdonképpen a szlovákiai mezőgazdasági és élelmiszeripari termelés alapját képezik" - fejtette ki Nemec.

Az Oroszországba árut szállító szlovákiai cégeknek a fenyegetettség ellenére is csupán a 10-15 százalékuk van biztosítva. Eddig kilenc nagy élelmiszeripari vállalat került tiltólistára, számukra az oroszországi szankciók azonnal véget vetettek az üzletnek. ¥ubomír Jahnátek földművelésügyi miniszter elmondta, az állam segítséget ígér azoknak a vállalkozóknak, akik alábecsülték az orosz piacra való kiviteli kockázatot, és nem kötöttek biztosítást, s a politikai konfliktus következtében kárt szenvednek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×