eur:
388.66
usd:
361.74
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Terjed az Ebola Afrikában

Nigériára, Afrika egyik legnépesebb országára is átterjedhet az esetek többségégében halált okozó Ebola-vírus. Egy fertőzött férfi egy Libériából Nigériába tartó repülőre szállt fel, majd érkezése után nem sokkal meghalt. A járvány eddig több, mint 1000 embert fertőzött meg.

A Nyugat-Afrikában pusztító Ebola-járványban eddig több, mint 660 ember vesztette életét. A vírus most megjelent a kontinens egyik legnépesebb országában, Nigériában is. Egy fertőzött férfi annak ellenére fel tudott szállni egy Libériából Nigériába tartó repülőjáratra, hogy magas láza volt. A beteg a gépen hányt, majd nem sokkal azután, hogy Lagosba, Nigéria 21 millió lakosú üzleti központjába érkezett, meghalt.

A férfit érkezése után elkülönítették. Jelentések szerint a libériai pénzügyminisztérium egyik hivatalnoka volt, akinek a nővére szintén az Ebola-járványban halt meg. Egyes jelentések szerint ugyanakkor nem találkoztak. A nigériai hatóságok megerősítették, hogy ez volt az első Ebola-haláleset az országban és ellenőrzik, hogy kivel léphetett kontaktusba a halott férfi és megfigyelés alatt tartják a repülő utasait is.

A nigériai hatóságok attól félnek, hogy mivel az áldozat egy nemzetközi járaton utazott ezért a kontinensről is továbbterjedhet a megbetegedés. Lagosban, ahol hatalmas zsúfoltságban élnek az emberek, egy esetéleges járvány pusztító hatású lenne.

A járvány már több áldozatot követelt a nyugat-afrikai Libériában, Guineában és Sierra Leonében. Eddig közel 1100-ra teszik a fertőzöttek számát.

Sierra Leonében a hatóságok keresik az első fővárosi beteget, akit családja erőszakkal elvitt a kórházból. A 32 éves nőt elkülönítették, de rokonai gyakorlatilag elrabolták - mondta a helyi egészségügyi minisztérium szóvivője.

Nyugat-Afikában nehezíti az Ebola-járvány elleni harcot, hogy a helyi egészségügyi szolgálatok csak akadozva működnek. Az Eboláról emellett tévhitek élnek és sok lakos gyanakvással fogadja az egészségügyi dolgozókat. Az is gondot okoz, hogy a vírus lappangási ideje 2 és 21 nap között is lehet, így helyben nem lehet kimutatni.

Sierra Leonében több olyan beteg tűnt el, akiről laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy fertőzött volt. Az Ebolának, - amely a fertőzöttek több, mint 70 százalékánál halált okoz - egyelőre nincs ellenszere. A betegség hasmenéssel, hányással, külső és belső vérzéssel jár.

A vírus 1976-os felfedezése óta első ízben fordult elő, hogy Ebola-megbetegedéseket regisztráltak nagyvárosokban és utazó csomópontokban.

Libériában egy ott dolgozó amerikai orvosnál is kimutatták az Ebolát. Dr Kent Brantlyt egy monroviai kórházban kezelik, miközben családja hazatért az Egyesült Államokba. Az orvos maga is részt vett az Ebola-elleni harcban és korábban arról irt, hogy sok egészségügyi dolgozói is megbetegedett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×