eur:
390.65
usd:
366.06
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Nem kell a tűzszünet az ukrán lázadóknak

Az ukrán elnök egyoldalú tűzszünetet hirdetett az ország keleti felében zajló hadműveletben. Az oroszbarát lázadók ugyanakkor szkeptikusan fogadták az ajánlatot és elutasították azt, Moszkva pedig hivatalosan nem kommentálta.

Amnesztia a fegyverüket átadó lázadóknak, szabad elvonulás az orosz területről érkezett harcosoknak - ez Porosenko ukrán elnök ajánlata a felkelőknek, ám még ha remélt is pozitív választ, úgy tűnik, azt nem kapja meg.

Az ukrán védelmi miniszter talányosan annyit mondott, hogy napokon belül életbe léphet a tűzszünet. A fegyvernyugvásról Porosenko magával Vlagyimir Putyin orosz elnökkel beszélt kedd este telefonon.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, "állandó tűzszünetre van szükség". Ugyanakkor ha az ajánlatot tárgyalások követik, akkor ez lehet az a lépés, amire vártunk Porosenkótól - tette hozzá.

A szakadár Donyecki Népköztársaság vezetői haraggal és hitetlenkedve fogadták Porosenko ideiglenes tűzszüneti ajánlatát. Az egyik legerősebb milícia, az Orosz Pravoszláv Hadsereg vezetője, Mihail Verin azt mondta: az ukrán elnök "becsapja Oroszországot és az Európai Uniót" és csak időt akar szerezni, hogy átcsoportosítsa erőit.

Alekszander Hodakovszkij, a legütőképesebbnek tartott Vosztok dandár parancsnoka azt mondta: az ukrán hadsereg máris megsértett egy kedden megbeszélt ideiglenes tűzszünetet, amikor szerdán aknavető-támadást intézett egy lázadó állás ellen Sznyezsnojében - idézte a Guardian.

"Porosenko nem tudja kordában tartani a terrorellenes művelet összes résztvevőjét" - fogalmazott. Az ukrán műveletben a hadsereg mellett a nemrég felfegyverzett Nemzeti Gárda tagjai és milicisták is részt vesznek.

"Ultimátumot ad nekünk a fegyverek letételére. A határ lezárásával sarokba szorítja itt az embereket" - mondta.

Egy kozák vezető, Roman Ivlev azt mondta: az összes, Kijevhez hű erőt ki kell vonni a donyecki és luganszki területről.

Az ő egységét a Donbassz Veterán Uniónak hívják és tagjai között volt ukrán katonák, rendőrök és a hírhedt Berkut különleges egység tagjai találhatók meg. A Janukovics volt elnökhöz hű Berkut a kijevi tüntetések idején brutális fellépése miatt vált ismertté.

"Hogyan adhat nekünk amnesztiát egy idegen állam vezetője? Ha letesszük a fegyvert, akkor üres kézzel visznek el minket" - mondta. "Az odesszai események után Ukrajnának itt vége" - utalt arra az esetre, amikor az egységes Ukrajna hívei és ellenfelei közötti összecsapás nyomán több tucat Moszkva-párti aktivista bennégett egy épületben.

Odesszában az Amerika Hangja több lakost is megszólaltatott, akik azt mondták: Ukrajnában nem a nyelv és az etnikai hovatartozás jelenti a választóvonalat.

"Akik itt meghaltak, nem szeparatisták voltak, ukrán államot, de föderális államot akartak" - mondta Lila, egy bolti eladó. "Keleten az emberek radikálisabbak és tekintélyelvűbbek, itt toleránsabbak vagyunk" - jegyezte meg Vlagyimir, egy aktivista.

"Akik oroszul beszélnek, azokat oroszbarátnak tartják, de mi nem akarunk Oroszországban élni, mi értékeljük a szabadságunkat, függetlenül attól, milyen nyelven beszélünk" - mondta Szergej, egy matróz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×