eur:
390.65
usd:
366.26
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Ultimátumot adott a Gazprom Ukrajnának

A Gazprom orosz energiacég magyar idő szerint reggel 7 óráig adott határidőt Ukrajnának arra, hogy kiegyenlítse rendezetlen gáz-számláját, különben elzárja a csapokat. Vasárnap összeomlott felek között a vitáról folyó tárgyalások legutóbbi fordulója.

Miközben Ukrajna nyugati felében a keleti szeparatisták által lelőtt katonai gépen utazó áldozatokat gyászolták és az ukrán külügyminiszter Vlagyimir Putyint trágár szavakkal említő csasztuskát énekelt Moszkva ellenes tüntetők körében, ukrán és orosz képviselők megpróbálták rendezni a két ország gázvitáját. Nem sikerült.

Az orosz delegáció hétfő hajnalban otthagyta a kijevi megbeszéléseket, éjszaka pedig jött a hír, hogy a Gazprom a korábban kitolt határidők után hétfő reggelig adott ultimátumot arra, hogy Kijev rendezze közel kétmilliárd dolláros adósságát.

A energiacég azzal fenyegetett, hogy elzárhatja a csapokat. A Newsru hírportál úgy látja, hogy még van esély az alkura - azaz annak elkerülésére, hogy Ukrajnát arra kényszerítsék, hogy előre fizesse ki a szállítandó gáz árát.

A Newsru szerint ha az ukránok garantálják, hogy hétfőn kifizetik a tartozást, akkor elkerülhetik az előfizetési rezsim bevezetését.

Alekszej Miller, a Gazprom vezére még csütörtökön azt mondta: a Gazprom 1 milliárd 900 millió 51 dollárt akar látni a számláján, különben előre fogja kérni a szállítandó gáz árát. Ha nem fizetnek, akkor nem szállítunk semmit"- mondta.

A felek szombaton már eredménytelenül próbálkoztak a megállapodással, és úgy döntöttek, hogy vasárnap késő este újra összeülnek Günther Ettinger az EU energetikai biztosa közvetítése mellett. Korhajnalban azonban ez a tanácskozás is eredménytelenül zárult.

Ukrajna sokallja az oroszok által meghatározott árat, amelyet Viktor Janukovics volt elnök januári elmozdítása után emeltek meg.

Jurij Prodan ukrán energetikai miniszter azt mondta, hogy országa kész a kompromisszumra, ugyanakkor közölte: "nem a fantasztikum világába tartozik az a megjegyzés, hogy Ukrajna ellehet az orosz gáz nélkül is".

"Jelenleg akkora a fogyasztásunk, hogy azt teljességgel saját forrásokból fedezzük" - mondta.

Míg a Gazprom 1000 köbméterenkénti 385 dolláros gázárat ajánlott, addig Ukrajna ragaszkodik a 268 dolláros árhoz, míg az Európai Bizottság azt javasolja, hogy ennél többet, minimum 350 dollárt fizessen a Gazpromnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×