eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Meghátrált az iraki hadsereg

Irakban félmillió ember menekült el otthonából, miután egy az Al-Kaida szellemiségét követő radikális szervezet lerohant négy várost és katonai bázisokat és bankokat fosztottak ki.

Nem tudni, hogy az Irak és Szíria Iszlám Állama, azaz az Isis vezetői tanulmányozták-e a II. világháborús Blitzkrieg módszereit, de tény, hogy ha nem is váratlanul, de gyorsan lerohantak négy fontos iraki várost.

Az Isis-harcosok először Moszult, a második legfontosabb iraki várost foglalták el és magasba emelték a kormányépületek felett fekete lobogójukat. Moszulban kifosztották a fegyerraktárakat, többszáz rabot kiengedtek a börtönökből és közel 500 millió dollárt gyűjtöttek be a város bankjaiból.

Iraki illetékesek azt mondták a Guardiannek, hogy a kormányhadsereg két dandárja, körülbelül 30 ezer ember "hátat fordított és elmenekült az ostromban résztvevő 800 Isis-harcos elől".

Maguk a radikálisok is csodálkoztak, hogy milyen gyorsan megkaparintották a várost.

Bagdadban kormányilletékesek hazaárulással vádolták a hadsereget. Egyes nyugati politológusok szerint már nem is kérdés, hogy a radikálisok önálló államot hozzanak létre az iraki és szíriai szunnita területek egyesítésével. A Reuters szerint a lázadók az ország területének 10-15 százalékát foglalták el.

Az Isis előretörése komoly csapás az Egyesült Államok számára, amely az egy évtizeden át tartó háború után azzal vonta vissza erőit, hogy profi és ütőképes Iraki biztonsági erőket hozott létre. Az amerikaiak 25 milliárd dollárt költöttek a milliós létszámú iraki hadsereg kiképzésére - amelyet most meghátrálásra késztettek az iszlámista szélsőségesek.

A radikálisok elfoglalták Tikritet, Szaddam Huszein kivégzett diktátor szülővárosát és megközelítették az ország legnagyobb olajfinomítóját. Az Isis harcosai 60 katonai járművel hajtottak be a városba és a helyi fegyveres erők azt hitték, hogy erősítést kaptak.

A 2 milliós lakosú Moszulból 500 ezer lakos menekült el, sokan az iraki kurd területen kerestek menedéket.

A moszuli katonaság távozása kapcsán Nuri al-Maliki miniszterelnök "összeesküvést" emlegetett és azt mondta, hogy büntetést kapnak azok, akik elhagyták posztjukat. A város kormányzója szerint viszont a Maliki-kormány nem hallgatott figyelmeztetésére, hogy a dzsihádisták Szíria irányából lerohanhatják Moszult.

A militánsok azt mondták, hogy nem az egyszerű lakosok ellen harcolnak. Rijád város közelében 10 rendőrt és katonát, Tikritben pedig 6 rendőrt végeztek ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×